Dzień dobry
mam problem z zadaniem w którym należy wyznaczyć plan optymalny:
Treść:
pośrednik dostarcza węgiel z trzech kopalń do 3 dostawców. Wielkość podaży i pobytu wyrażono w tonach. koszty transportowe jednej tony węgla pomiędzy dostawcami a odbiorcami podano w tablicy
Oblicz plan optymalny.
Pośrednik może wykonać jeden z następujących planów:
\(\displaystyle{ x^{1}}\) = \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}30&15&.\\.&.&25\\.&25&20\end{array}\right]}\)
\(\displaystyle{ x^{2}}\)= \(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}30&.&15\\.&.&25\\.&40&5\end{array}\right]}\)
P.S
Przepraszam ze tabela nie jest wykonana w LaTeX ale niestety nie potrafiłem jej zrobić , jeżeli jest to sprzeczne z regulaminem lub umieściłem temat w nieodpowiednim dziale proszę o usuniecie tematu
Wyznaczanie planu optymalnego
- Frey
- Użytkownik
- Posty: 3299
- Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Skierniewice
- Podziękował: 48 razy
- Pomógł: 243 razy
Wyznaczanie planu optymalnego
No to ma być plan optymalny, czy wybrać jeden z tych planów, bo ja nie rozumiem.
Wystarczy wymnożyć koszty i zobaczyć, który z planów jest bardziej kosztowny.
Wystarczy wymnożyć koszty i zobaczyć, który z planów jest bardziej kosztowny.
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 12 maja 2008, o 18:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: SL
- Podziękował: 9 razy
Wyznaczanie planu optymalnego
ogólnie zadanie składa się z 3 podpunktów:
a)sprawdzenie które z planów (z 4) są planami dopuszczalnymi
b)wskazać najlepszy plan przewozów ze względu na koszty
c) sprawdzić czy ten plan najlepszy jest planem optymalnym
zrobiłem 2 pierwsze dzięki czemu został plan \(\displaystyle{ x^{2}}\) jednak muszę wykonać podpunkt c)
z tego co przeczytałem na internecie() można to obliczyć za pomocą "metody kąta północno - zachodniego" jednak nie nie rozumiem o co chodzi w tej metodzie
a)sprawdzenie które z planów (z 4) są planami dopuszczalnymi
b)wskazać najlepszy plan przewozów ze względu na koszty
c) sprawdzić czy ten plan najlepszy jest planem optymalnym
zrobiłem 2 pierwsze dzięki czemu został plan \(\displaystyle{ x^{2}}\) jednak muszę wykonać podpunkt c)
z tego co przeczytałem na internecie() można to obliczyć za pomocą "metody kąta północno - zachodniego" jednak nie nie rozumiem o co chodzi w tej metodzie