Prosze o pomoc z całkami niewlasciwymi:
1) \(\displaystyle{ \int_{e}^{ \infty } \ln x \mbox{d}x}\)
2) \(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{0} xe ^{-x ^{2} } \mbox{d}x}\)
3) \(\displaystyle{ \int_{- \infty }^{ \infty } \frac{ \mbox{d}x }{9+x ^{2} }}\)
4) \(\displaystyle{ \int_{ \frac{- \pi }{4} }^{0} \ctg x \mbox{d}x}\)
Całki niewłaściwe
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 21 cze 2011, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Centrum
Całki niewłaściwe
Ostatnio zmieniony 21 cze 2011, o 16:31 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Całki niewłaściwe
W każdym przykładzie możesz po prostu policzyć całkę nieoznaczoną i "wstawić" potem granice, w 1. możesz skorzystać z tego, że na przedziale, po którym całkujesz \(\displaystyle{ \ln x\ge 1}\).
-
- Użytkownik
- Posty: 12
- Rejestracja: 21 cze 2011, o 13:56
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Centrum
Całki niewłaściwe
Czyli np
1) \(\displaystyle{ \int_{}^{} lnxdx=xlnx-x \left|\begin{array}{ccc} \infty \\ \\e\end{array}}\) ? i co dalej?
1) \(\displaystyle{ \int_{}^{} lnxdx=xlnx-x \left|\begin{array}{ccc} \infty \\ \\e\end{array}}\) ? i co dalej?
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Całki niewłaściwe
Noo jak już robisz tym sposobem, to
\(\displaystyle{ (x\ln x-x) |_e^\infty=\lim_{a\to\infty}\left\{(x\ln x-x) |_e^a\right\}}\)
wstawiasz granice, liczysz granicę i masz wynik. Jeszcze by się przydało na początek sprawdzić, czy gdzie w środku przedziału całkowania nie ma punktów osobliwych, ale tu nigdzie nie ma, więc jest ok.
\(\displaystyle{ (x\ln x-x) |_e^\infty=\lim_{a\to\infty}\left\{(x\ln x-x) |_e^a\right\}}\)
wstawiasz granice, liczysz granicę i masz wynik. Jeszcze by się przydało na początek sprawdzić, czy gdzie w środku przedziału całkowania nie ma punktów osobliwych, ale tu nigdzie nie ma, więc jest ok.