zbieżność szeregu liczbowego
zbieżność szeregu liczbowego
zbieżnosc szeregu liczbowego: \(\displaystyle{ \frac{n!}{n^n}}\)
przepraszam za zapis ale jest to moj pierwszy post... i dopiero musze to opanowac...
przepraszam za zapis ale jest to moj pierwszy post... i dopiero musze to opanowac...
Ostatnio zmieniony 20 cze 2011, o 14:57 przez scyth, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
zbieżność szeregu liczbowego
hmmm dlaczego \(\displaystyle{ \frac{ \pi}{2}}\)?
Ostatnio zmieniony 20 cze 2011, o 19:12 przez czeslaw, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
zbieżność szeregu liczbowego
Wszystko, co jest pod poziomą kreską, nie stanowi treści posta, a podpis użytkownika (u mnie na przykład jest to cytat z Fausta).
zbieżność szeregu liczbowego
aha rozumiem...
a czy ktos moglby napisac mi gotowe rozwiazanie? bylabym wdzieczna;)
a czy ktos moglby napisac mi gotowe rozwiazanie? bylabym wdzieczna;)
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
zbieżność szeregu liczbowego
Podpowiedzi Dasio11 już wiele do gotowca nie brakuje. Znasz to kryterium? Umiesz podstawić? Spróbuj i poskracaj, co się da. Jeśli gdzieś po drodze się zatniesz, zamieść tutaj obliczenia, spróbuję Cię dalej naprowadzić.
zbieżność szeregu liczbowego
czyli bedzie tak: \(\displaystyle{ \frac{(n+1)!}{(n+1)^{n+1}} \cdot \frac{n^n}{ n!}?}\)
Ostatnio zmieniony 20 cze 2011, o 18:11 przez Dasio11, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
zbieżność szeregu liczbowego
\(\displaystyle{ \lim_{n\to\infty} \left( \frac{(n+1)!}{(n+1)^{n+1}} \cdot \frac{n^n}{ n!} \right) =
\lim_{n\to\infty} \left( \frac{(n+1)n!}{(n+1)^{n+1}} \cdot \frac{n^n}{n!} \right) = \ldots}\)
\lim_{n\to\infty} \left( \frac{(n+1)n!}{(n+1)^{n+1}} \cdot \frac{n^n}{n!} \right) = \ldots}\)