podstawy rachunkowości

Popyt, podaż, kapitalizacja, rynki finansowe. Mikroekonomia. makroekonomia, finanse itp...
Awatar użytkownika
Frey
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 3296
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 243 razy

podstawy rachunkowości

Post autor: Frey » 22 cze 2011, o 22:21

Konto rozliczenie kosztów może mieć saldo, jednak to zależy od tego jaki wynik ustalasz, jeśli w wariancie kalkulacyjnym to zamykasz to konto, saldo wynosi 0.

Co do tego kosztu, to będą to usługi obce oraz koszty zarządu.

martynkabrawik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 27 sty 2011, o 21:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tczew
Podziękował: 8 razy

podstawy rachunkowości

Post autor: martynkabrawik » 23 cze 2011, o 20:19

a to nie bd w układzie kosztów wg rodzajów amortyzacja zamiast usługi obcej??

Awatar użytkownika
Frey
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 3296
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 243 razy

podstawy rachunkowości

Post autor: Frey » 23 cze 2011, o 21:26

Na pewno usługi obce. Amortyzacja jest zawsze kosztem niepieniężnym i uwzględnia zużycie środka, a nie jego naprawy, konserwacje i przeglądy techniczne.

martynkabrawik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 27 sty 2011, o 21:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tczew
Podziękował: 8 razy

podstawy rachunkowości

Post autor: martynkabrawik » 24 cze 2011, o 15:15

mam kolejną sprawę...
ustalam wynik finansowy w wariancie kalkulacyjnym. otwieram konta zespołu czwartego typu amortyzacja, zużycie materiałów i energii, itd. Salda początkowe tych kont księguje po stronie Wn. Mam też podane saldo początkowe konta rozliczenie kosztów i babka zapisała to saldo początkowe po stronie Ma.
Teraz jak przenoszę koszty kont zespołu czwartego na konto rozliczenie kosztów to przenoszę salda początkowe (4) na stronę ma tych kont i są to salda końcowe po stronie Ma??????????
A wtedy te salda końcowe przenoszę na konto rozliczenie kosztów na stronę Wn????????

Awatar użytkownika
Frey
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 3296
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 243 razy

podstawy rachunkowości

Post autor: Frey » 24 cze 2011, o 17:21

Nie, nie przenosisz sald, tylko zamykasz konta. Konta kosztów nie powinny mieć sald.
Po prostu do kont czwórkowych po stornie Ma, dopisujesz tyle samo co jest po Wn (aby saldo konta było zerowe) no i tą samą kwotę księgujesz na Rozliczeniu kosztów po stronie Wn. W ten sposób zamykasz te wszystkie konta i nie mają one żadnego salda.

martynkabrawik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 27 sty 2011, o 21:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tczew
Podziękował: 8 razy

podstawy rachunkowości

Post autor: martynkabrawik » 24 cze 2011, o 18:05

a napisz mi tak jednym słowem jaki to jest pracownik bezpośrednio produkcyjny a jaki około produkcyjny...
Ufffff gdyby nie TY to nie wiem coo... napiszę Ci na co zaliczyłam egzamin, ale to jeszcze tydzień:) jeszcze tydzień Cię pomęczę:)
a jakim kosztem w 4 i 5 będzie Ubezpieczenie gotówki w transporcie do banku???
Pozdrawiam:)

Awatar użytkownika
Frey
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 3296
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 243 razy

podstawy rachunkowości

Post autor: Frey » 24 cze 2011, o 19:19

Z tymi pracownikami to zawsze jest problem, kto jest bezpośrednio produkcyjny, a kto nie. Najlepiej jak jest wprost napisane, ale zazwyczaj nie jest.

Nie pracowałem nigdy na stanowisku roboczym w praktyce, więc dla mnie jest to też drobny problem, choć to da się wyobrazić. Ja bym powiedział, że każdy pracownik, którego praca jest NIEZBĘDNA to pracownik bezpośrednio produkcyjny i każde jego machnięcie ręki to część czynności związanych z wytwarzaniem produktu. To osoby pracujące przy taśmie produkcyjnej, na prasach, piecach etc. Są oni niezbędni. Natomiast pracownicy "wydziałowi" (bo raczej z pracownikami ogólnego zarządu nie ma problemu) to brygadziści, maszyniści, kierownicy niskiego stopnia (nawet nie średniego), czasem jacyś drobni specjaliści, teoretycznie bez nich produkcja mogłaby się odbywać, ale byłoby to uciążliwe i nieefektywne. Np. ustawiają maszyny (bardziej skomplikowane ustawienia), poważniejsze naprawy i konserwacji, zarządzają "grupkami" pracowników bezpośrednio produkcyjnych. Moim zdaniem mniej więcej tak należy na to patrzeć, przynajmniej na gruncie teoretycznym raczej to wystarcza.

Ubezpieczanie gotówki, to niby usługa, lecz usługą to na czwórkach raczej nie jest. Ja bym powiedział, że na czwórkach to pozostałe koszty rodzajowe, natomiast na piątkach jedyne sensowne miejsce to kosztach ogólnego zarządu (czyli koszty zarządu).

W takim razie powodzenia na egzaminie Jak znajdę jeszcze czas to odpowiem na ewentualne pytania.

martynkabrawik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 27 sty 2011, o 21:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tczew
Podziękował: 8 razy

podstawy rachunkowości

Post autor: martynkabrawik » 25 cze 2011, o 06:46

hej:)
A napisz mi dlaczego ubezpieczenie OC samochodu kierownika działu produkcji jest w zespole czwartym pozostałym kosztem a nie ubezpieczeniem i innym świadczeniem??? bo to że jest to koszt wydziałowy w zespole piątym, to rozumiem przez to ze jest to pracownik (tak jak wcześniej mi tłumaczyłeś) "wydziałowy" - kierownik , dlatego tak??? ale tego w zespole czwartym nie kumam.
i jakim kosztem w 4 i 5 jest FA VAT za usługi medyczne (badania profilaktyczne, którym poddali się pracownicy bezpośrednio produkcyjni)???
Pozdrawiam
Udanego weekendu:)

Awatar użytkownika
Frey
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 3296
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 243 razy

podstawy rachunkowości

Post autor: Frey » 25 cze 2011, o 10:57

6:46 ... to się nazywa głód wiedzy.

"Ubezpieczania i inne świadczenia (pracownicze!)" niby tego w ustawie nie ma, ale kluczem jest słowo pracownicze, na tym czwórkowym koszcie księguje się tylko ubezpieczenia pracownicze, które pokrywa pracodawca oraz wszelkie inne świadczenia, które pokrywa pracodawca (np. szkolenia).

Co do kosztu piątkowego, to raczej koszt wydziałowy, skoro to samochód osoby związanej z produkcją (choć tutaj pod koszt ogólnego zarządu też można by podciągnąć).

Moim zdaniem badania profilaktyczne to "Ubezpieczenia i inne świadczenia" bo jest to świadczenie na rzecz pracowników. Na koncie piątkowym, to chyba koszty wydziałowe.

martynkabrawik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 27 sty 2011, o 21:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tczew
Podziękował: 8 razy

podstawy rachunkowości

Post autor: martynkabrawik » 25 cze 2011, o 14:30

a ta FA VAT za usługi medyczne to nie bd w piątkach działalność podstawowa??, a nie koszt wydziałowy skoro dotyczy to pracowników bezpośrednio produkcyjnych, tak samo jest przecież z wynagrodzeniami jak dotyczą pracownika bezpośrednio produkcyjnego to jest to w 5 działalność podstawowa, nie? nie wiem ale pewnie się mylę:P-- 25 cze 2011, o 15:31 --a 6:46 niestety - egzamin ze staty miałam:D:D

Awatar użytkownika
Frey
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 3296
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 243 razy

podstawy rachunkowości

Post autor: Frey » 25 cze 2011, o 15:50

Pracownicy bezpośrednio produkcyjni, ale koszt niezwiązany z produkcją. To będzie koszt wydziałowy, gdyż tych badań nie widać bezpośrednio w produkcie, a koszty bezpośrednio produkcyjne to takie, że widać je w produkcje.

martynkabrawik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 27 sty 2011, o 21:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tczew
Podziękował: 8 razy

podstawy rachunkowości

Post autor: martynkabrawik » 26 cze 2011, o 20:47

a wynagrodzenia pracowników bezpośrednio produkcyjnych to też przecież nie jest koszt bezpośrednio związany z produkcją, nie widać go w produkcie...
Rozwiej moje wątpliwości:P-- 26 cze 2011, o 22:25 --Słuchaj, mam drugie pytanie.
Jak przeniosę koszty z układu czwartego ZE STRONY MA na konto rozliczenie kosztów NA STRONĘ WN to co mam potem zrobić z tymi kosztami żeby to konto rozliczenie kosztów zamknąć? muszę je przenieść na stronę Ma, tylko nie wiem czy (jak np. mam trzy koszty 100, 250, 300) czy mam te trzy po kolei przenieść na stronę Ma czy ich sumę czyli 650 od razu na stronę Ma.
Wiem, ze pytam o pierdoły, ale nasz babka jest tak dokładna, ze trzeba wiedzieć dokładnie wszystko../.
Dziękuję:)

Awatar użytkownika
Frey
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 3296
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 243 razy

podstawy rachunkowości

Post autor: Frey » 26 cze 2011, o 21:27

Wiesz no może czasem włosy, paznokcie, lub nawet palce pracowników można znaleźć w produkcie. Ale chodzi o trochę ogólną abstrakcję, że gdyby ich nie było to produkt by nie powstał. Ich konkretne działanie ma tak duży wpływ, że uznaje się, iż ich wkład pracy przyczynił się niemalże namacalnie do stworzenia tego produktu.

Wiem, że to nie jest takie bardzo czarno białe, ale niestety tak to już jest. Sam chyba lepiej nie mogę tego wytłumaczyć, choć warto kierować się zdrowym rozsądkiem.

martynkabrawik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 151
Rejestracja: 27 sty 2011, o 21:37
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: tczew
Podziękował: 8 razy

podstawy rachunkowości

Post autor: martynkabrawik » 27 cze 2011, o 21:32

Słuchaj, mam drugie pytanie.
Jak przeniosę koszty z układu czwartego ZE STRONY MA na konto rozliczenie kosztów NA STRONĘ WN to co mam potem zrobić z tymi kosztami żeby to konto rozliczenie kosztów zamknąć? muszę je przenieść na stronę Ma, tylko nie wiem czy (jak np. mam trzy koszty 100, 250, 300) czy mam te trzy po kolei przenieść na stronę Ma czy ich sumę czyli 650 od razu na stronę Ma.
Wiem, ze pytam o pierdoły, ale nasz babka jest tak dokładna, ze trzeba wiedzieć dokładnie wszystko../.
Dziękuję:)

Awatar użytkownika
Frey
Gość Specjalny
Gość Specjalny
Posty: 3296
Rejestracja: 11 paź 2008, o 18:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Skierniewice
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 243 razy

podstawy rachunkowości

Post autor: Frey » 27 cze 2011, o 23:13

Przykro mi, ale nie rozumiem pytania. Opisz to inaczej. Przecież, jak przeniesiesz kont czwórkowe na rozliczenie kosztów (czyli po stronie debetowej je wpiszesz) to Ci się rozliczenie kosztów musi zamknąć w tym momencie.

ODPOWIEDZ