[Nierówności] zawody indywidualne, Zwadroń 2011
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
- Swistak
- Użytkownik

- Posty: 1856
- Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 99 razy
- Pomógł: 87 razy
[Nierówności] zawody indywidualne, Zwadroń 2011
Dane są takie liczby rzeczywiste \(\displaystyle{ x_1, x_2, ..., x_n, y_1, ..., y_n}\) spełniające warunek \(\displaystyle{ x_1 ^2+ x_2 ^2+...+x_n^2=y_1^2+...+y_n^2=1}\) oraz \(\displaystyle{ x_1y_1+...+x_ny_n=0}\). Udowodnij, że \(\displaystyle{ (x_1+...+x_n)^2+(y_1+...+y_n)^2 \le n}\)
- BSP
- Użytkownik

- Posty: 69
- Rejestracja: 2 gru 2008, o 11:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: W pewnym otoczeniu nieskończoności (Wrocław)
- Podziękował: 11 razy
- Pomógł: 6 razy
[Nierówności] zawody indywidualne, Zwadroń 2011
Nie powinno być jeszcze \(\displaystyle{ n \ge 2?}\)
Jeśli weźmiemy \(\displaystyle{ n=1}\) otrzymujemy sprzeczność
\(\displaystyle{ x_1^2=y_1^2=1}\)
\(\displaystyle{ (x_1)^2+(y_1)^2=2 \le 1}\)
Dalej już wszystko wygląda w porządku
Jeśli weźmiemy \(\displaystyle{ n=1}\) otrzymujemy sprzeczność
\(\displaystyle{ x_1^2=y_1^2=1}\)
\(\displaystyle{ (x_1)^2+(y_1)^2=2 \le 1}\)
Dalej już wszystko wygląda w porządku
-
Jan Kraszewski
- Administrator

- Posty: 36198
- Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 5348 razy
[Nierówności] zawody indywidualne, Zwadroń 2011
Dla \(\displaystyle{ n=1}\) założenia nie są spełnione, więc nie ma żadnej sprzeczności.BSP pisze:Nie powinno być jeszcze \(\displaystyle{ n \ge 2?}\)
JK
