\(\displaystyle{ y^{'} - \frac{y}{x+4} = x^{3}}\)
Rozwiązuje równanie o zmiennych rozdzielonych i wychodzi mi:
\(\displaystyle{ \ln |y|=\ln |x+4|+\ln |C|}\)
I dalej nie wiem co zrobić, mógłbym prosić o pomoc?
równanie różniczkowe I rzędu
-
annejm
- Użytkownik

- Posty: 11
- Rejestracja: 19 maja 2011, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 4 razy
równanie różniczkowe I rzędu
Ostatnio zmieniony 23 cze 2011, o 11:22 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - niepełne użycie LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - niepełne użycie LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
annejm
- Użytkownik

- Posty: 11
- Rejestracja: 19 maja 2011, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 4 razy
równanie różniczkowe I rzędu
czyli
\(\displaystyle{ y=Cx}\)
\(\displaystyle{ y'=C'x+C}\)
\(\displaystyle{ C'x+C- \frac{Cx}{x+4}}\)=\(\displaystyle{ x^{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial C}{ \partial x}x+C-}\)\(\displaystyle{ \frac{Cx}{x+4}}\)=\(\displaystyle{ x^{3}}\)
Jak rozdzielić zmienne?-- 21 cze 2011, o 18:56 --Miało być:
\(\displaystyle{ \frac{ dC}{ dx}x+C-\frac{Cx}{x+4}=x^{3}}\)
Ktoś pomoże?
\(\displaystyle{ y=Cx}\)
\(\displaystyle{ y'=C'x+C}\)
\(\displaystyle{ C'x+C- \frac{Cx}{x+4}}\)=\(\displaystyle{ x^{3}}\)
\(\displaystyle{ \frac{ \partial C}{ \partial x}x+C-}\)\(\displaystyle{ \frac{Cx}{x+4}}\)=\(\displaystyle{ x^{3}}\)
Jak rozdzielić zmienne?-- 21 cze 2011, o 18:56 --Miało być:
\(\displaystyle{ \frac{ dC}{ dx}x+C-\frac{Cx}{x+4}=x^{3}}\)
Ktoś pomoże?
