Mam zadanie, w którym muszę udowodnić, że dla tak zdefiniowanej operacji
\(\displaystyle{ a \odot b = a + b + ab}\)
zachodzi prawo skreślne. To jest na liczbach rzeczywistych.
Z tego co mi wiadomo, aby udowodnić prawo skreślne, trzeba udowodnić:
\(\displaystyle{ a \cdot b = a \cdot c \implies b = c}\)
Czyli w naszym przypadku:
\(\displaystyle{ a \odot b = a \odot c\\
a + b + ab = a + c + ac\\
b + ac = c + ac\\
b(a+1) = c(a+1)}\)
I co teraz? Przez (a+1) nie możemy podzielić, bo to może być zero. Czyli, dla a innych od -1, faktycznie b=c, ale dla a=-1 b i c jest dowolne, czyli z tego możemy wywnioskować, że dla tej operacji nie zachodzi prawo skreślne?
Udowodnić prawo skreślne dla operacji
-
apocalyptiq
- Użytkownik

- Posty: 125
- Rejestracja: 20 wrz 2008, o 11:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 43 razy
- Spektralny
- Użytkownik

- Posty: 3949
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 39
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 931 razy
Udowodnić prawo skreślne dla operacji
0 jest elementem neutralnym tego działania. W definicji prawa skreśleń zastrzega się że interesują nas elementy różne od neutralnego, tj. w tym wypadku zakładasz już na początku, że \(\displaystyle{ a\neq 0}\).
-
apocalyptiq
- Użytkownik

- Posty: 125
- Rejestracja: 20 wrz 2008, o 11:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 43 razy
Udowodnić prawo skreślne dla operacji
Czyli według ciebie ta operacja spełnia prawo skreśleń? Bo według mojego profesora nie
- Spektralny
- Użytkownik

- Posty: 3949
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 39
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 931 razy
-
apocalyptiq
- Użytkownik

- Posty: 125
- Rejestracja: 20 wrz 2008, o 11:46
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 43 razy
Udowodnić prawo skreślne dla operacji
Nie rozumiem do końca o co chodzi w tym prawie skreślnym,ale np.:
\(\displaystyle{ 1 \odot 2 = 5\\
1 \odot 3 = 7}\)
Lewy argument taki sam, a inne wyniki... Ale to o to chodzi w tym? Bo nie mogę w necie nawet nigdzie znaleźć informacji o tym prawie skreślnym.
Czyli - według ciebie dla tej operacji zachodzi, czy nie zachodzi prawo skreślne?
\(\displaystyle{ 1 \odot 2 = 5\\
1 \odot 3 = 7}\)
Lewy argument taki sam, a inne wyniki... Ale to o to chodzi w tym? Bo nie mogę w necie nawet nigdzie znaleźć informacji o tym prawie skreślnym.
Czyli - według ciebie dla tej operacji zachodzi, czy nie zachodzi prawo skreślne?
- Spektralny
- Użytkownik

- Posty: 3949
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 39
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 931 razy
Udowodnić prawo skreślne dla operacji
No nie zachodzi bo np \(\displaystyle{ 1\neq 500}\) jak napisałem w poście wyżej.