Równanie:
\(\displaystyle{ y''-7y'+6y=6x+5}\)
Mój sposób rowiązania:
Równanie charakterystyczne:
\(\displaystyle{ r^{2}-7r+6=0}\)
\(\displaystyle{ \Delta=25}\)
\(\displaystyle{ \sqrt{\Delta}=5}\)
\(\displaystyle{ r _{1}=1, r_{2}=6}\)
RORJ:
\(\displaystyle{ y= C_{1} e^{x}+C_{2} e^{6x}}\)
RSRN:
Metoda przewidywania:
Prawa strona = wielomian
\(\displaystyle{ y_{s}=Ax+B}\)
\(\displaystyle{ y'_{s}=A}\)
\(\displaystyle{ y''_{s}=0}\)
Wstawiam do równania początkowego:
\(\displaystyle{ -7A+6Ax+6B=6x+5}\)
\(\displaystyle{ Ax=6x, -7A+6B=5}\)
\(\displaystyle{ A=1, B=2}\)
\(\displaystyle{ y_{s}=x+2}\)
RORN:
\(\displaystyle{ y= C_{1} e^{x}+C_{2} e^{6x}+ x+2}\)
W odpowiedzi mam:
\(\displaystyle{ y= C_{1} e^{x}+C_{2} e^{2x}+ x+2}\)
Co robię nie tak?
Równanie różniczkowe rzędu drugiego
-
PAV38
- Użytkownik

- Posty: 149
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 09:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie różniczkowe rzędu drugiego
Coś mi dziwnie wychodzi:
\(\displaystyle{ \begin{cases} C'_{1} e^{x}+ C'_{2}e^{6x}=0\\C'_{1} e^{x}+ 6C'_{2}e^{6x}=6x+5\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -C'_{1} e^{x}- C'_{2}e^{6x}=0\\C'_{1} e^{x}+ 6C'_{2}e^{6x}=6x+5\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 5C'_{2}e^{6x}=6x+5}\)
\(\displaystyle{ C'_{2}= \frac{6x+5}{5e^{6x}}}\)
Po scałkowaniu: (edit)
\(\displaystyle{ C_{2}= -e ^{6x}(x+1)}\)
I co z tym dalej zrobić?
\(\displaystyle{ \begin{cases} C'_{1} e^{x}+ C'_{2}e^{6x}=0\\C'_{1} e^{x}+ 6C'_{2}e^{6x}=6x+5\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} -C'_{1} e^{x}- C'_{2}e^{6x}=0\\C'_{1} e^{x}+ 6C'_{2}e^{6x}=6x+5\end{cases}}\)
\(\displaystyle{ 5C'_{2}e^{6x}=6x+5}\)
\(\displaystyle{ C'_{2}= \frac{6x+5}{5e^{6x}}}\)
Po scałkowaniu: (edit)
\(\displaystyle{ C_{2}= -e ^{6x}(x+1)}\)
I co z tym dalej zrobić?
Ostatnio zmieniony 19 cze 2011, o 14:09 przez PAV38, łącznie zmieniany 2 razy.
-
Qń
- Użytkownik

- Posty: 9724
- Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 90 razy
- Pomógł: 2633 razy
Równanie różniczkowe rzędu drugiego
Źle scałkowałeś - całkę:
\(\displaystyle{ \frac 15\int (6x+5)e^{-6x}}\)
liczy się przez części i wyjdzie coś zdecydowanie innego niż Tobie.
Q.
\(\displaystyle{ \frac 15\int (6x+5)e^{-6x}}\)
liczy się przez części i wyjdzie coś zdecydowanie innego niż Tobie.
Q.
-
PAV38
- Użytkownik

- Posty: 149
- Rejestracja: 24 paź 2010, o 09:50
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 2 razy
Równanie różniczkowe rzędu drugiego
I teraz ten wynik wkładam pod wzór na \(\displaystyle{ y_{1}}\) :
\(\displaystyle{ y_{1}= C_{2}e ^{6x} ?}\)
edit:
Faktycznie, po obliczeniu dobrych całek i wsadzeniu wyników pod wzór na \(\displaystyle{ y_{1} i y_{2}}\) wyszło \(\displaystyle{ x+2}\) tak jak miało być.
Dziękuję za pomoc
\(\displaystyle{ y_{1}= C_{2}e ^{6x} ?}\)
edit:
Faktycznie, po obliczeniu dobrych całek i wsadzeniu wyników pod wzór na \(\displaystyle{ y_{1} i y_{2}}\) wyszło \(\displaystyle{ x+2}\) tak jak miało być.
Dziękuję za pomoc