Nie ma to jak weekend z matematyką. Równania różniczkowe zupełnie nie wiem jaką metodą rozwiązać. Jakby ktoś w skrócie podpowiedział co zastosować do poszczególnych równań. Myślę, że później jakoś pójdzie. Tu na forum jest sporo przykładów więc będę dalej walczyć. Oczywiście jak ktoś jest chętny to ucieszy mnie rozwiązanie tych przykładów. NA wykładach nie byłam a sesja już mnie dopadnie za moment.
1. \(\displaystyle{ y{'} ( x^{2} + 1)=x (y-2)}\)
2. \(\displaystyle{ y{'} - \frac{y}{x} = x^{4}}\)
3. \(\displaystyle{ (4 x^{3} - 6xy)dx + (3 y^{2} - 3 x^{2} )dy = 0}\)
4. \(\displaystyle{ y{''} + 3 y{'} -4y = x^{2}}\)
5. \(\displaystyle{ y{''} - 2 y{'} + y = \sin x}\)
6. \(\displaystyle{ y{''} + 2 y{'} +8y = 2 e^{3x}}\)
równania różniczkowe sposób rozwiązania
równania różniczkowe sposób rozwiązania
Ostatnio zmieniony 18 cze 2011, o 16:54 przez Qń, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach[latex] [/latex] .
Powód: Całe wyrażenia matematyczne umieszczaj w tagach
- Spektralny
- Użytkownik

- Posty: 3949
- Rejestracja: 17 cze 2011, o 21:04
- Płeć: Mężczyzna
- wiek: 39
- Lokalizacja: Praga, Katowice, Kraków
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 931 razy
równania różniczkowe sposób rozwiązania
Dla przykładu 1.
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}(x^2+1)=x(y-2)}\)
\(\displaystyle{ \int \frac{dy}{y-2} = \int\frac{x\cdot dx}{x^2+1}}\)
\(\displaystyle{ \ln|y-2| = \frac{1}{2}\ln(C(x^2+1))}\)
\(\displaystyle{ |y-2| = e^{\frac{1}{2}\ln(C(x^2+1))}}\)
\(\displaystyle{ y = 2 \pm \sqrt{C(x^2+1)}=2+D \sqrt{x^2+1}}\)
gdzie \(\displaystyle{ D}\) jest pewną stałą.
Przykład 2 polecam przemnożyć obustronnie przez czynnik całkujący \(\displaystyle{ -\ln x}\). Wówczas
\(\displaystyle{ -y\ln x = \int x^4 dx = \frac{1}{5}x^5 +C}\).
\(\displaystyle{ \frac{dy}{dx}(x^2+1)=x(y-2)}\)
\(\displaystyle{ \int \frac{dy}{y-2} = \int\frac{x\cdot dx}{x^2+1}}\)
\(\displaystyle{ \ln|y-2| = \frac{1}{2}\ln(C(x^2+1))}\)
\(\displaystyle{ |y-2| = e^{\frac{1}{2}\ln(C(x^2+1))}}\)
\(\displaystyle{ y = 2 \pm \sqrt{C(x^2+1)}=2+D \sqrt{x^2+1}}\)
gdzie \(\displaystyle{ D}\) jest pewną stałą.
Przykład 2 polecam przemnożyć obustronnie przez czynnik całkujący \(\displaystyle{ -\ln x}\). Wówczas
\(\displaystyle{ -y\ln x = \int x^4 dx = \frac{1}{5}x^5 +C}\).
równania różniczkowe sposób rozwiązania
dzięki za pomoc. Mam nadzieję , że coś dalej ruszę. Siedzę już od paru godzin i udało mi się rozwiązać przykład 3. Wyszło mi \(\displaystyle{ C= x^{4} - 3 x^{2} + y^{3}}\) . Jakby komuś udało się to sprawdzić i jeszcze napisał, że dobrze rozwiązałam to byłby sukces
Ostatnio zmieniony 18 cze 2011, o 22:20 przez Chromosom, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Zamiast trzech par klamr wystarczy jedna
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Zamiast trzech par klamr wystarczy jedna
- Mariusz M
- Użytkownik

- Posty: 6953
- Rejestracja: 25 wrz 2007, o 01:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: 53°02'N 18°35'E
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 1254 razy
równania różniczkowe sposób rozwiązania
1 równanie o rozdzielanie zmiennych
2 równanie liniowe
3 równanie zupełne
4
5
6 równanie liniowe drugiego rzędu wygodniej będzie przewidywać niż uzmienniać stałe-- 26 września 2011, 13:05 --Spektralny podczas liczenia czynnika całkującego zapomniałeś wziąć exponenty
To jest równanie liniowe i można także zastosować uzmiennianie stałej
2 równanie liniowe
3 równanie zupełne
4
5
6 równanie liniowe drugiego rzędu wygodniej będzie przewidywać niż uzmienniać stałe-- 26 września 2011, 13:05 --Spektralny podczas liczenia czynnika całkującego zapomniałeś wziąć exponenty
To jest równanie liniowe i można także zastosować uzmiennianie stałej
