Oblicz 3ci wyraz ciągu geometrycznego: 2^x1, 2^x2, 2^x3, ..

Dział przeznaczony przede wszystkim dla licealistów. Róznica i iloraz ciągu. Suma ciągu arytemtycznego oraz geometrycznego.
at_new
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 29 lis 2004, o 20:48

Oblicz 3ci wyraz ciągu geometrycznego: 2^x1, 2^x2, 2^x3, ..

Post autor: at_new »

Mam kłopot z natępującym zadaniem:
Oblicz trzeci wyraz ciągu geometrycznego o wyrazach: 2^x1, 2^x2, 2^x3,...,
wiedząc, że x1+x2+...+x10=110 i x7=14.
Wskazówka: Ciąg (xn) jest ciągiem arytmetycznym.
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

Oblicz 3ci wyraz ciągu geometrycznego: 2^x1, 2^x2, 2^x3, ..

Post autor: arigo »

x7=x1+6r
x10=x1+9r

(x1+x1+9r)*10/2=110
x7=x1+6r

2 niewiadome 2 rownania
potem liczysz ten ciag geometryczny
marshal
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 871
Rejestracja: 21 cze 2004, o 00:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Pomógł: 9 razy

Oblicz 3ci wyraz ciągu geometrycznego: 2^x1, 2^x2, 2^x3, ..

Post autor: marshal »

fajnie, zly temat, ostrzezenie dla autora postu...
ODPOWIEDZ