granica funkcji - funkcja eksponencjalna, wielomian

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
anetaaneta1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 654
Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 316 razy
Pomógł: 1 raz

granica funkcji - funkcja eksponencjalna, wielomian

Post autor: anetaaneta1 »

obliczyć korzystając z reguły del Hospitala

\(\displaystyle{ \lim_{n\to +\infty} x^{-2}e^{3x}=}\)

Z góry dzięki za pomoc
Ostatnio zmieniony 16 cze 2011, o 20:21 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: poprawa nazwy tematu oraz ortografii
Awatar użytkownika
fanch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 465
Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 82 razy

granica funkcji - funkcja eksponencjalna, wielomian

Post autor: fanch »

no to skorzystaj z tej reguły

\(\displaystyle{ = \lim_{x \to \infty } \frac{e ^{3x} }{x ^{2} } = \frac{ \infty }{ \infty }=...}\)
anetaaneta1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 654
Rejestracja: 3 lis 2010, o 17:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 316 razy
Pomógł: 1 raz

granica funkcji - funkcja eksponencjalna, wielomian

Post autor: anetaaneta1 »

ale korzystałam i mi nie wychodzi
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6491
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

granica funkcji - funkcja eksponencjalna, wielomian

Post autor: ares41 »

to pokaż jak liczysz, wskażemy ew. błąd
ODPOWIEDZ