Eliminacja wg Gaussa Jordana
-
Edek z krainy kredek
Eliminacja wg Gaussa Jordana
Potrzebuje pomocy w zadaniu.
1. Wyznacz metodą eliminacji Gaussa Jordana rozwiązanie układu równań.
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x _{1} +x _{2} +2x _{4} =1\\
x _{1} +x _{2} -x _{4} =0\\
x _{1} -x _{2} +x _{3}-x _{4} =9
\end{array}}\)
niestety dalej nie mam pojęcia co robić. Czy byłby ktoś uprzejmy?
1. Wyznacz metodą eliminacji Gaussa Jordana rozwiązanie układu równań.
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l} x _{1} +x _{2} +2x _{4} =1\\
x _{1} +x _{2} -x _{4} =0\\
x _{1} -x _{2} +x _{3}-x _{4} =9
\end{array}}\)
niestety dalej nie mam pojęcia co robić. Czy byłby ktoś uprzejmy?
-
adek05
- Użytkownik

- Posty: 450
- Rejestracja: 3 kwie 2007, o 18:38
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 68 razy
Eliminacja wg Gaussa Jordana
Robisz macierz z tego układu i dalej postępujesz wg algorytmu eliminacji Gaussa
PS: znałem jednego Edka z krainy kredek
PS: znałem jednego Edka z krainy kredek
-
Edek z krainy kredek
Eliminacja wg Gaussa Jordana
Udało mi się zrobić macierz z tego układu. Ale mam jakieś dwa rodzaje eliminacji i za każdym razem wychodzi inny wynik.
PS. miło:) hehe
PS. miło:) hehe
-
Edek z krainy kredek
Eliminacja wg Gaussa Jordana
a gdzie znajdę taką prostą najłatwiejszą rozpiskę z tą metodą. Postepowanie krok po kroku?
-
Edek z krainy kredek
Eliminacja wg Gaussa Jordana
no dobrze a co oznacza odjęcia wielokrotności 1. wiersza od 2., 3. i 4. wiersza?
-
Edek z krainy kredek
Eliminacja wg Gaussa Jordana
Powiedzmy że matematyka nie jest moją mocną stroną... niestety nie pamietam co bylo a co nie:(
nawet jak odjęłam pierwszy wiersz od 2 to zupełnie inne liczby wychodzą w przykładzie.
nawet jak odjęłam pierwszy wiersz od 2 to zupełnie inne liczby wychodzą w przykładzie.
-
Edek z krainy kredek
Eliminacja wg Gaussa Jordana
tylko ja nawet mam problem z wpisaniem tego tutaj. ale dzieki za pomoc btw