Wyznaczyć granicę funkcji

Wyznaczanie granic funkcji. Ciągłość w punkcie i ciągłość jednostajna na przedziale. Reguła de l'Hospitala.
matmatmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2344
Rejestracja: 14 cze 2011, o 11:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sosnowiec
Podziękował: 91 razy
Pomógł: 370 razy

Wyznaczyć granicę funkcji

Post autor: matmatmm »

przy ustalonym n obliczyć granicę
\(\displaystyle{ \lim_{x \to 0} \frac{(1+x)(1+2x)...(1+nx)-1}{x}}\)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 9724
Rejestracja: 18 gru 2007, o 03:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 90 razy
Pomógł: 2633 razy

Wyznaczyć granicę funkcji

Post autor: »

Wskazówka - pokaż indukcyjnie, że granica jest równa \(\displaystyle{ \frac{n(n+1)}{2}}\)

Q.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13394
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

Re: Wyznaczyć granicę funkcji

Post autor: mol_ksiazkowy »

\(\displaystyle{ 1+(n+1)x = \frac{W_{n+1}(x)+1}{W_n(x)+1}}\)
ODPOWIEDZ