Wyznacz wartość parametru m. Podzielność. Tw. Bezouta

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
antek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 12
Rejestracja: 14 lis 2004, o 15:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Terespol

Wyznacz wartość parametru m. Podzielność. Tw. Bezouta

Post autor: antek »

Jaka jest wartość parametru m jezeli wielomian w jest podzielny przez dwumian q

w(x)=x^3+5x^2+mx+3 q(x)=x+3
arigo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 813
Rejestracja: 23 paź 2004, o 10:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lublin
Pomógł: 28 razy

Wyznacz wartość parametru m. Podzielność. Tw. Bezouta

Post autor: arigo »

q to jednomian
Awatar użytkownika
Tomasz Rużycki
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2879
Rejestracja: 8 paź 2004, o 17:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suchedniów/Kraków
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 293 razy

Wyznacz wartość parametru m. Podzielność. Tw. Bezouta

Post autor: Tomasz Rużycki »

Antek: Wykonaj dzielenie... Dostaniesz resztę, w której pojawi się Twoj parametr. Reszta musi być rowna tożsamościowo 0. Dalej chyba sobie już poradzisz?

Pozdrawiam,
--
Tomasz Rużycki
Awatar użytkownika
olazola
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 21 paź 2004, o 13:55
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Sopot
Pomógł: 36 razy

Wyznacz wartość parametru m. Podzielność. Tw. Bezouta

Post autor: olazola »

a jak dzielenie jest za trudne to W(-3)=0
Yavien
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 778
Rejestracja: 21 cze 2004, o 22:20
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-U

Wyznacz wartość parametru m. Podzielność. Tw. Bezouta

Post autor: Yavien »

arigo pisze:q to jednomian
Albo tu byl jakis edit, albo cos nie tak? jednomiany to wyrazenia typu
x,
2,
134x7
67x2y3z
itd, itp,

a jak dodajemy x i 3, to x+3 jest juz dwumianem...
ODPOWIEDZ