[Nierówności] wykazanie nierównosci z liczbami naturalnymi

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 873
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

[Nierówności] wykazanie nierównosci z liczbami naturalnymi

Post autor: darek20 »

Niech \(\displaystyle{ a_{i}, i=1,2,3,\cdots,n}\) są liczbami naturalnymi takimi że \(\displaystyle{ ~ \frac{1}{a_{1}}+\frac{1}{a_{2}}+\cdots +\frac{1}{a_{n}}=1}\)
Pokaż ze \(\displaystyle{ ~ max~(a_{1},a_{2},\cdots, a_{n})\leq n^{2^{n-1}}}\)
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

[Nierówności] wykazanie nierównosci z liczbami naturalnymi

Post autor: mol_ksiazkowy »

Zadanie jest ze \(\displaystyle{ 101}\) Nierozwiazanych
Ukryta treść:    
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

[Nierówności] wykazanie nierównosci z liczbami naturalnymi

Post autor: mol_ksiazkowy »

kontynuacja zadania
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ