Witam nie wiem jak mam to ruszyć.
\(\displaystyle{ \int \frac{dx}{x ^{2}-x-2 }}\)
Całkowanie funkcji wymiernych
- Althorion
- Użytkownik

- Posty: 4293
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Całkowanie funkcji wymiernych
Podpowiedź:
\(\displaystyle{ \int \frac{\text{d}x}{x ^{2}-x-2 } = \int \frac{\text{d}x}{\left(x-\frac{1}{2}\right)^2 + \frac{7}{4}}}\)
\(\displaystyle{ \int \frac{\text{d}x}{x ^{2}-x-2 } = \int \frac{\text{d}x}{\left(x-\frac{1}{2}\right)^2 + \frac{7}{4}}}\)
- alfgordon
- Użytkownik

- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
Całkowanie funkcji wymiernych
napewno?Althorion pisze:Podpowiedź:
\(\displaystyle{ \int \frac{\text{d}x}{x ^{2}-x-2 } = \int \frac{\text{d}x}{\left(x-\frac{1}{2}\right)^2 + \frac{7}{4}}}\)
\(\displaystyle{ x^2 -x-2= (x-2)(x+1)}\)
i na ułamki proste
