Nierówność Cantelliego

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
Awatar użytkownika
fanch
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 465
Rejestracja: 14 paź 2006, o 16:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z Polski
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 82 razy

Nierówność Cantelliego

Post autor: fanch »

Mógłby ktoś przedstawić dowód nierówności:

\(\displaystyle{ P(X-EX \ge a) \le \frac{VarX}{VarX+a ^{2} }}\)
Awatar użytkownika
scyth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6126
Rejestracja: 23 lip 2007, o 15:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1087 razy

Nierówność Cantelliego

Post autor: scyth »

Wynika to z nierówności Czebyszewa.

A nie chce mi się pisać to znalazłem
... 6178dc.pdf
ODPOWIEDZ