Dana jest funkcja f(x)

Zagadnienia dot. funkcji liniowych. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI 1. stopnia. Układy równań i nierówności liniowych.
andrzej08
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 8 cze 2011, o 22:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: gdzies

Dana jest funkcja f(x)

Post autor: andrzej08 »

\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{6-x} } + \sqrt{x-3}}\)

f(-3), f (5)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16318
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3254 razy

Dana jest funkcja f(x)

Post autor: anna_ »

Podstaw za \(\displaystyle{ -3}\) i policz potem podstaw \(\displaystyle{ 5}\) i licz, w czym problem?
Awatar użytkownika
piti-n
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 534
Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 45 razy

Dana jest funkcja f(x)

Post autor: piti-n »

Mi się wydaje że \(\displaystyle{ f(-3)}\) nie może być wogóle gdyż nie leży w dziedzinie ze wzgędu na drugi pierwiastek
Demooon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 26 lut 2011, o 23:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: O-c
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 2 razy

Dana jest funkcja f(x)

Post autor: Demooon »

jak to nie.
\(\displaystyle{ f(3)}\) nie mogłoby być
Awatar użytkownika
piti-n
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 534
Rejestracja: 24 gru 2010, o 22:42
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wroclaw
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 45 razy

Dana jest funkcja f(x)

Post autor: piti-n »

andrzej08 pisze:\(\displaystyle{ \frac{1}{ \sqrt{6-x} } + \sqrt{x-3}}\)

f(-3), f (5)
\(\displaystyle{ \sqrt{x-3}}\)
\(\displaystyle{ x-3 \ge 0}\)
\(\displaystyle{ x \ge 3}\)

z pierwszego \(\displaystyle{ \sqrt{6-x}}\)
\(\displaystyle{ 6-x>0}\)
\(\displaystyle{ x<6}\)
\(\displaystyle{ Df: x \in <3;6)}\)

x=-3 jest poza dziedzina
ODPOWIEDZ