Wyznaczyć monotoniczność funkcji

Różniczkowalność, pochodna funkcji. Przebieg zmienności. Zadania optymalizacyjne. Równania i nierówności z wykorzystaniem rachunku różniczkowego.
Malibu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 39 razy

Wyznaczyć monotoniczność funkcji

Post autor: Malibu »

\(\displaystyle{ f(x)=x^x}\) pochodna z tego to \(\displaystyle{ f'(x)=x^x(lnx+1)}\)
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6491
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Wyznaczyć monotoniczność funkcji

Post autor: ares41 »

pochodna w porządku, teraz wyznacz argumenty, dla których się ona zeruje.
Malibu
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 164
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 22:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poznan
Podziękował: 39 razy

Wyznaczyć monotoniczność funkcji

Post autor: Malibu »

\(\displaystyle{ lnx+1=0}\) i z tego mam \(\displaystyle{ x= \frac{1}{e}}\) ale nie wiem co zrobić z tym \(\displaystyle{ x ^{x}}\)
Awatar użytkownika
Dasio11
Moderator
Moderator
Posty: 10307
Rejestracja: 21 kwie 2009, o 19:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 41 razy
Pomógł: 2431 razy

Wyznaczyć monotoniczność funkcji

Post autor: Dasio11 »

\(\displaystyle{ x^x > 0}\) w dziedzinie.
ODPOWIEDZ