Witam. Czy ktos moglby mi pomoc w ponizszym zadaniu? Prosze o podanie oprocz rozwiazania wyjasnienia (opisu) przejsc. A zadanie jest takie:
Zad.
Obliczyc
\(\displaystyle{ $
ft( {\frac{{\sqrt 3 + i}}
{2}} \right)^{33}
$}\)
Potega - liczby zespolone
- Lorek
- Użytkownik

- Posty: 7069
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1327 razy
Potega - liczby zespolone
Zamieniamy na postać trygonometryczną
\(\displaystyle{ (\frac{\sqrt{3}+i}{2})^{33}=(\cos \frac{\pi}{6}+i\sin\frac{\pi}{6})^{33}}\)
korzystamy ze wzoru de Moivre'a
\(\displaystyle{ (\cos \frac{\pi}{6}+i\sin\frac{\pi}{6})^{33}=\cos \frac{33\pi}{6}+i\sin\frac{33\pi}{6}}\)
i ze wzorów redukcyjnych
\(\displaystyle{ \cos \frac{33\pi}{6}+i\sin\frac{33\pi}{6}=\cos\frac{-\pi}{2}+i\sin\frac{-\pi}{2}=-i}\)
\(\displaystyle{ (\frac{\sqrt{3}+i}{2})^{33}=(\cos \frac{\pi}{6}+i\sin\frac{\pi}{6})^{33}}\)
korzystamy ze wzoru de Moivre'a
\(\displaystyle{ (\cos \frac{\pi}{6}+i\sin\frac{\pi}{6})^{33}=\cos \frac{33\pi}{6}+i\sin\frac{33\pi}{6}}\)
i ze wzorów redukcyjnych
\(\displaystyle{ \cos \frac{33\pi}{6}+i\sin\frac{33\pi}{6}=\cos\frac{-\pi}{2}+i\sin\frac{-\pi}{2}=-i}\)
-
bucu1984
- Użytkownik

- Posty: 23
- Rejestracja: 7 sty 2007, o 01:25
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Pomógł: 1 raz
Potega - liczby zespolone
zamien na postac trygonometryczna i skorzystaj ze wzoru moivra czyli modul z jest do tej potegi 33 i (cosα+isinα)^33 i teraz zapisujesz to tak IzI^33*(cos33*α+isin33α) a α w tym przypadku to
pi/6
pi/6
