Witam,
mam takie równanie:
\(\displaystyle{ 4(x + 2) = 1 - 5y}\)
w dalszej formie:
\(\displaystyle{ 4x + 8 = 1 - 5y}\)
I teraz, jeśli przekształcę to tak:
\(\displaystyle{ 4x + 8 = 1 - 5y | -1}\)
\(\displaystyle{ 4x + 7 = -5y | -5)}\)
\(\displaystyle{ y = \frac{4x + 7}{-5}}\)
to będzie to źle. Żeby było dobrze (sądząc po moich notatkach z lekcji), trzeba to zrobić tak:
\(\displaystyle{ 4x + 8 = 1 - 5y | +5y}\)
\(\displaystyle{ 5y + 4x + 8 = 1 | -4x}\)
\(\displaystyle{ 5y + 8 = 1 - 4x | -8}\)
\(\displaystyle{ 5y = -7 - 4x | :5}\)
\(\displaystyle{ y = \frac{-7 - 4x}{5}}\)
Dlaczego pierwszy sposób daje niby złe rozwiązanie ?
Rozwiązywanie równania dwoma sposobami
- rafaluk
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 26 wrz 2007, o 14:41
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: x=213; y=33; z=79;
- Podziękował: 114 razy
- Pomógł: 10 razy
Rozwiązywanie równania dwoma sposobami
Oba sposoby są poprawne.T e rozwiązania są takie same, tylko minus raz jest w liczniku, a raz w mianowniku. Wywal minus przed ułamek, to zobaczysz.