zmienne losowe niezależne, rozkład wykładniczy
-
doop
- Użytkownik

- Posty: 101
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 20:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszcz
- Podziękował: 15 razy
zmienne losowe niezależne, rozkład wykładniczy
Zadanie 1.
Zmienne losowe \(\displaystyle{ X_{1}, X_{2}, X_{3},...,X_{80}}\) są niezależne o jednakowym rozkładzie wykładniczym z parametrem \(\displaystyle{ \lambda = 7}\). Dla
\(\displaystyle{ X = \sum_{k=1}^{80} X_{k}}\), obliczy przybliżoną wartość wyrażenia \(\displaystyle{ P( X > 24 )}\).
Bardzo proszę o pomoc.
Zmienne losowe \(\displaystyle{ X_{1}, X_{2}, X_{3},...,X_{80}}\) są niezależne o jednakowym rozkładzie wykładniczym z parametrem \(\displaystyle{ \lambda = 7}\). Dla
\(\displaystyle{ X = \sum_{k=1}^{80} X_{k}}\), obliczy przybliżoną wartość wyrażenia \(\displaystyle{ P( X > 24 )}\).
Bardzo proszę o pomoc.
-
doop
- Użytkownik

- Posty: 101
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 20:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszcz
- Podziękował: 15 razy
zmienne losowe niezależne, rozkład wykładniczy
zrobiłem coś takieg: \(\displaystyle{ P( X > 24 ) = 1 - P( X \le 24 ) = 1 - P( \frac{X-80* \frac{1}{7} }{ \sqrt{80* \frac{1}{49} }} \le \frac{24-80*\frac{1}{7}}{ \sqrt{80* \frac{1}{49} } } )}\) i wyszło mi 9,90...
co zrobiłem źle?
co zrobiłem źle?
-
doop
- Użytkownik

- Posty: 101
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 20:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszcz
- Podziękował: 15 razy
zmienne losowe niezależne, rozkład wykładniczy
nierówność markowa: \(\displaystyle{ P(\left| X\right| \ge \varepsilon) \le \frac{E(|X| ^{p} )}{\carepsilon^{p}}}\)
moje obliczenia:
\(\displaystyle{ P( X > 24 ) = 1 - P( X \le 24 ) = 1 - P( \frac{X-80* \frac{1}{7} }{ \sqrt{80* \frac{1}{49} }} \le \frac{24-80*\frac{1}{7}}{ \sqrt{80* \frac{1}{49} } } ) = 1 - P(U _{n} \le \frac{24-11.42(...)}{1.27(...)}) = 1 - 9.90}\)
moje obliczenia:
\(\displaystyle{ P( X > 24 ) = 1 - P( X \le 24 ) = 1 - P( \frac{X-80* \frac{1}{7} }{ \sqrt{80* \frac{1}{49} }} \le \frac{24-80*\frac{1}{7}}{ \sqrt{80* \frac{1}{49} } } ) = 1 - P(U _{n} \le \frac{24-11.42(...)}{1.27(...)}) = 1 - 9.90}\)
-
sushi
- Użytkownik

- Posty: 3422
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
zmienne losowe niezależne, rozkład wykładniczy
trzeba obliczyc prawdopodobienstwo-- 7 czerwca 2011, 13:01 --
doop pisze: \(\displaystyle{ 1 - P(U _{n} \le \frac{24-11.42(...)}{1.27(...)}) = 1 - ...}\)
-
doop
- Użytkownik

- Posty: 101
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 20:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszcz
- Podziękował: 15 razy
zmienne losowe niezależne, rozkład wykładniczy
to w takim razie czym jest ta liczba 1-9.90?
i czy prawdopodobieństwo = \(\displaystyle{ \frac{24}{80}}\)?
i czy prawdopodobieństwo = \(\displaystyle{ \frac{24}{80}}\)?
-
doop
- Użytkownik

- Posty: 101
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 20:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszcz
- Podziękował: 15 razy
zmienne losowe niezależne, rozkład wykładniczy
czy to jest tablica rozkładu poissona? a prawd. wynosi = 1318 ?
-
doop
- Użytkownik

- Posty: 101
- Rejestracja: 2 cze 2010, o 20:43
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszcz
- Podziękował: 15 razy
zmienne losowe niezależne, rozkład wykładniczy
według tablicy było 1318 czy to znaczy, że jest to 0.1318? czy dobrze spojrzałem? czy jest to tablica poissona czy może rozkładu normalnego? gubię się w tym...
