Przekątne równoległoboku ABCD

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
lmazurek16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 18 paź 2010, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lipowiec

Przekątne równoległoboku ABCD

Post autor: lmazurek16 »

Przekątne równoległoboku ABCD przecinają się w punkcie S. Udowodnij, że 2AS<AB + AD, chodzi o odcinki.
Awatar użytkownika
aniu_ta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 667
Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 92 razy

Przekątne równoległoboku ABCD

Post autor: aniu_ta »

to nierówność trójkąta
lmazurek16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 18 paź 2010, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lipowiec

Przekątne równoległoboku ABCD

Post autor: lmazurek16 »

a mozna jakos jasniej?? po kolei;p
matshadow
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 941
Rejestracja: 17 gru 2007, o 21:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kingdom Hearts
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 222 razy

Przekątne równoległoboku ABCD

Post autor: matshadow »

2AS=AC (z własności równoległoboku)
Awatar użytkownika
aniu_ta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 667
Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 92 razy

Przekątne równoległoboku ABCD

Post autor: aniu_ta »

AD=BC i już masz trójkąt

rysunek sobie zrób
lmazurek16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 18 paź 2010, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lipowiec

Przekątne równoległoboku ABCD

Post autor: lmazurek16 »

Ej ale to trzeba udowodnic, wezcie to po kolei zrobcie jak da rade,;)
Awatar użytkownika
aniu_ta
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 667
Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Pomorskie
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 92 razy

Przekątne równoległoboku ABCD

Post autor: aniu_ta »

zrób rysunek, napisz, że

2AS=AC
AD=BC

i "na podstawie nierówności trójkąta..."

chyba tyle. no chyba że nierówność trójkąta też masz udowadniać.
lmazurek16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 18 paź 2010, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lipowiec

Przekątne równoległoboku ABCD

Post autor: lmazurek16 »

no raczej taak. mozesz to napisac?
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2956
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 284 razy
Pomógł: 500 razy

Przekątne równoległoboku ABCD

Post autor: tometomek91 »

To wsadź to wszystko w układ współrzędnych i pokaż na współrzędnych
lmazurek16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 18 paź 2010, o 18:59
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Lipowiec

Przekątne równoległoboku ABCD

Post autor: lmazurek16 »

niee tak to nie;p ale jzu wiem o co chodzi, thx za pomoc;p
ODPOWIEDZ