Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
rumacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 16 lis 2010, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: rumacz »

Mam do rozwiązania równanie \(\displaystyle{ 2sinx^{2} - 2sinx^{2}*cosx = 1 - cosx}\)
Bardzo proszę o pomoc.
miodzio1988

Równanie trygonometryczne

Post autor: miodzio1988 »

SKorzystaj z jedynki trygonometrycznej
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: anna_ »

Ja bym wyłączyła \(\displaystyle{ 2sin^2x}\) przed nawias
Ostatnio zmieniony 26 maja 2011, o 21:30 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

Równanie trygonometryczne

Post autor: miodzio1988 »

Ładnie się skróci, rzeczywiście Moim sposobem też wyjdzie
rumacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 16 lis 2010, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: rumacz »

Zrobione, wyszło mi \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{4}}\), dzięki za pomoc
miodzio1988

Równanie trygonometryczne

Post autor: miodzio1988 »

Tylko jeden punkt Ci wyszedł?
rumacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 16 lis 2010, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: rumacz »

Tak bo mam w zadaniu " w przedziale \(\displaystyle{ <0, 2 \pi>}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ 0^o}\) to drugie rozwiązanie
rumacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 16 lis 2010, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: rumacz »

Dlaczego?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ 2sin^2x - 2sin^2x*cosx = 1 - cosx}\)

\(\displaystyle{ 2sin^2x(1-cosx) = 1 - cosx}\)

\(\displaystyle{ 2sin^2x(1-cosx) -(1 - cosx)=0}\)

\(\displaystyle{ (1 - cosx)(2sin^2x-1)=0}\)
Ostatnio zmieniony 26 maja 2011, o 21:31 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
rumacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 16 lis 2010, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: rumacz »

Skąd się wzięła czwarta linijka ?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: anna_ »

Wyłączyłam \(\displaystyle{ (1 - cosx)}\) przed nawias.

Poza tym, jeżeli masz znaleźć pierwiastki w przedziale \(\displaystyle{ <0, 2 \pi>}\), to będzie ich więcej niż dwa
rumacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 16 lis 2010, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: rumacz »

Tak wiem, znalazłem jeszcze 3
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: anna_ »

Tam do potęgi drugiej podnoszony jest sinus czy x?
rumacz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 16 lis 2010, o 21:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 4 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: rumacz »

Sinus, ale zrobiłem błąd..
ODPOWIEDZ