wariancja i odchylenie standardowe

Procesy stochastyczne. Sposoby racjonalizowania wielkich ilości informacji. Matematyka w naukach społecznych.
ewa-hudziak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 6 sty 2007, o 18:46
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków

wariancja i odchylenie standardowe

Post autor: ewa-hudziak »

Nie wiem czy do dobrego działu wkleiłam, ale tyle tu tego, że trudno się połapać .

Zostało mi do zrobienia ostatnie zadanko i nie potrafie go zrobić:
Z historii Paulina miała następujące oceny: 5,5,3,4,3,3,4

Oblicz wariancję i odchylenie standardowe. Wynik podaj z dokładnością do 0,01
Ostatnio zmieniony 7 sty 2007, o 09:46 przez ewa-hudziak, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
aikon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 320
Rejestracja: 2 gru 2005, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 48 razy

wariancja i odchylenie standardowe

Post autor: aikon »

Wzor na wariancję:
\(\displaystyle{ s^2=\frac{\sum\limits_{i=1}^{n} (x_i - \overline{x})^2}{n-1}}\)

gdzie \(\displaystyle{ n}\) to liczba próbek, czyli w Twoim przypadku 7 (bo ocen jest 7),
\(\displaystyle{ x_i}\) to kolejne oceny, a \(\displaystyle{ \overline{x}}\) to średnia arytmetyczna z próbek czyli średnia ocen, w Twoim przypadku:

\(\displaystyle{ \overline{x}=\frac{5+5+3+4+3+3+4}{7} = 3,86}\) z dokładnością do 0.01.

Liczysz więc sumę:

\(\displaystyle{ s^2= \frac{(5-3,86)^2 + (5-3,86)^2 + (3-3,86)^2 + (4-3,86)^2 + (3-3,86)^2 + (3-3.86)^2 + (4-3,86)^2}{7-1} 0,81}\)


A odchylenie standardowe to pierwiastek kwadratowy z wariancji, czyli:
\(\displaystyle{ s=\sqrt{0,81} = 0,9}\)
aneczka17318
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 18 maja 2009, o 20:42
Płeć: Kobieta

wariancja i odchylenie standardowe

Post autor: aneczka17318 »

chcialam sie spytac jak sie oblicza to co jest nawiasie do potego 2 . nie mam zielonego pojecia jak to wychodzi :(:(:(
Awatar użytkownika
aikon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 320
Rejestracja: 2 gru 2005, o 17:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 48 razy

wariancja i odchylenie standardowe

Post autor: aikon »

No przecież jest napisane.
Od każdej kolejnej wartości odejmujesz wartość średnią i podnosisz do kwadratu, i sumujesz wszystko razem do kupy.
ODPOWIEDZ