Witam,
mam problem z zadaniem
Czworokąt ABCD jest wpisany w okrąg, a jego przekątne przecinają się w punkcie S. Długość boku AB jest większa od długości boku CD. Wykaż, że pole trójkąta ABS jest większe od pola trójkąta CDS.
Pozdrawiam
Adam
Czworokąt wpisany w okrąg
-
matematyk1995
- Użytkownik

- Posty: 734
- Rejestracja: 5 mar 2011, o 19:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Podhale/ Warszawa
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 61 razy
Czworokąt wpisany w okrąg
\(\displaystyle{ AB}\) jest podstawą trójkąta \(\displaystyle{ ABS}\)
\(\displaystyle{ CD}\) jest podstawą trójkąta \(\displaystyle{ CDS}\)
\(\displaystyle{ \left|AB\right|}\)> \(\displaystyle{ \left|CD\right|}\)
W grę wchodzi jeszcze wysokość, ale nie umiem jej zbytnio wyliczyć.
Aby \(\displaystyle{ P _{ABS}}\) było większe od pola \(\displaystyle{ P _{CDS}}\) musi zachodzić równość
\(\displaystyle{ \frac{\left|AB\right| }{\left|CD\right| }}\) > \(\displaystyle{ \frac{\left| h _{ABS}\right| }{ \left| h_{CDS}\right| }}\)
Chyba ma być tak. Jeśli się mylę proszę o wyrozumiałość...
\(\displaystyle{ CD}\) jest podstawą trójkąta \(\displaystyle{ CDS}\)
\(\displaystyle{ \left|AB\right|}\)> \(\displaystyle{ \left|CD\right|}\)
W grę wchodzi jeszcze wysokość, ale nie umiem jej zbytnio wyliczyć.
Aby \(\displaystyle{ P _{ABS}}\) było większe od pola \(\displaystyle{ P _{CDS}}\) musi zachodzić równość
\(\displaystyle{ \frac{\left|AB\right| }{\left|CD\right| }}\) > \(\displaystyle{ \frac{\left| h _{ABS}\right| }{ \left| h_{CDS}\right| }}\)
Chyba ma być tak. Jeśli się mylę proszę o wyrozumiałość...
- Vax
- Użytkownik

- Posty: 2912
- Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
- Podziękował: 4 razy
- Pomógł: 612 razy
Czworokąt wpisany w okrąg
Zauważ, że trójkąty \(\displaystyle{ ABS}\) oraz \(\displaystyle{ CDS}\) są podobne, skalą podobieństwa jest \(\displaystyle{ k>1}\) (bo \(\displaystyle{ |AB|>|CD|}\)) a stosunek pól figur podobnych to \(\displaystyle{ k^2 > 1}\) skąd wynika teza.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.
-
anna_
- Użytkownik

- Posty: 16318
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3254 razy
Czworokąt wpisany w okrąg
Na jakiej podstawie twierdzisz, że one są podobne?Vax pisze:Zauważ, że trójkąty \(\displaystyle{ ABS}\) oraz \(\displaystyle{ CDS}\) są podobne, skalą podobieństwa jest \(\displaystyle{ k>1}\) (bo \(\displaystyle{ |AB|>|CD|}\)) a stosunek pól figur podobnych to \(\displaystyle{ k^2 > 1}\) skąd wynika teza.
Pozdrawiam.
-
laurelandilas
- Użytkownik

- Posty: 233
- Rejestracja: 6 kwie 2010, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: woj. śląskie
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 6 razy
Czworokąt wpisany w okrąg
Wzór na pole trójkąta \(\displaystyle{ S= \frac{1}{2}absin \alpha}\), gdzie a,b to boki trojkata, a \(\displaystyle{ \alpha}\) to kat między nimi, załatwia sprawę.
UP: Z wierdzenia odwrotne do twierdzenia o "kątach widzenia", które zachodzi dla czworokata wpisanego w okrąg, wynika, że te trójkaty sa podobne.
UP: Z wierdzenia odwrotne do twierdzenia o "kątach widzenia", które zachodzi dla czworokata wpisanego w okrąg, wynika, że te trójkaty sa podobne.
Ostatnio zmieniony 26 maja 2011, o 21:27 przez laurelandilas, łącznie zmieniany 1 raz.
-
anna_
- Użytkownik

- Posty: 16318
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3254 razy
Czworokąt wpisany w okrąg
Możesz dokładniej to rozpisać?-- dzisiaj, o 21:28 --laurelandilas pisze:Wzór na pole trójkąta \(\displaystyle{ S= \frac{1}{2}absin \alpha}\), gdzie a,b to boki trojkata, a \(\displaystyle{ \alpha}\) to kat między nimi, załatwia sprawę.
No i o to chodziłoVax pisze:Zauważ kąty oparte na tym samym łuku
-
laurelandilas
- Użytkownik

- Posty: 233
- Rejestracja: 6 kwie 2010, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: woj. śląskie
- Podziękował: 37 razy
- Pomógł: 6 razy
Czworokąt wpisany w okrąg
Jeżeli pokażemy, że \(\displaystyle{ |AS| \cdot |BS| > |DS| \cdot |CS|}\), to otrzymamy tezę.
No ale trójkąty ASB i DCS są podobne, stąd \(\displaystyle{ \frac{|AS|}{|DS|} = \frac{|AB|}{|CD}}\), ale z załozenia AB>CD, stad AS>DS analogicznie BS>CS .
No ale trójkąty ASB i DCS są podobne, stąd \(\displaystyle{ \frac{|AS|}{|DS|} = \frac{|AB|}{|CD}}\), ale z załozenia AB>CD, stad AS>DS analogicznie BS>CS .