Wykaż, że jeżeli n należy do N to liczna 3n+2003 NIE jest kwadratem liczby naturalnej
edit: Sorki za błąd: naturalne oczywiście
Wykazać, że 3n+2003 nie jest kwadratem liczby naturalnej
-
vilgefortz
- Użytkownik

- Posty: 23
- Rejestracja: 29 lis 2004, o 08:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ogrodzona
Wykazać, że 3n+2003 nie jest kwadratem liczby naturalnej
Ostatnio zmieniony 29 lis 2004, o 19:37 przez vilgefortz, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Skrzypu
- Użytkownik

- Posty: 1000
- Rejestracja: 18 maja 2004, o 22:15
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 18 razy
Wykazać, że 3n+2003 nie jest kwadratem liczby naturalnej
Nie zbyt prawdziwe to twierdzenie, dla n=22/3 mamyvilgefortz pisze:Wykaż, że jeżeli n należy do R to liczna 3n+2003 NIE jest kwadratem liczby naturalnej
22/3*3+2003=2025=452
Wykazać, że 3n+2003 nie jest kwadratem liczby naturalnej
jak neR to dla
n=497/3
3n + 2003 = 2500 = 50^2
chodzi chyba o neN
wtedy mamy
x^2=3n+2003=2(mod3)
a 2 nie jest reszta kwadratowa modulo 3 , inaczej kwadrat liczby naturalnej dajer przy dzieleniu prez 3 reszte 1 lub 0.
n=497/3
3n + 2003 = 2500 = 50^2
chodzi chyba o neN
wtedy mamy
x^2=3n+2003=2(mod3)
a 2 nie jest reszta kwadratowa modulo 3 , inaczej kwadrat liczby naturalnej dajer przy dzieleniu prez 3 reszte 1 lub 0.
-
vilgefortz
- Użytkownik

- Posty: 23
- Rejestracja: 29 lis 2004, o 08:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ogrodzona
Wykazać, że 3n+2003 nie jest kwadratem liczby naturalnej
a jakieś takie wyjaśnienie na poziomie wczesnolicealnym? Bo jakoś nie jarzę pojęcia moduł. Nie da się tego udowodnić jakoś... nie wiem, rozpisując jakoś ten wielomian?
