Wartość oczekwiana - w czym problem?

Definicja klasyczna. Prawdopodobieństwo warunkowe i całkowite. Zmienne losowe i ich parametry. Niezależność. Prawa wielkich liczb oraz centralne twierdzenia graniczne i ich zastosowania.
Awatar użytkownika
lotnik21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 3 maja 2011, o 01:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 9 razy

Wartość oczekwiana - w czym problem?

Post autor: lotnik21 »

\(\displaystyle{ \begin{cases} x \ \ \ dla \ \ \ x \in <1,2> \\ 0 \ \ \ const. \end{cases}}\)

Obliczyłem wartość oczekiwaną:
\(\displaystyle{ \int_{1}^{2} x^2 dx = [ \frac{8}{3} - \frac{1}{3}] = \frac{7}{3}}\)

dostałem z tego 3+ ponieważ czegoś mu brakowało, ale nie zdążyłem wyjaśnić co? Jak powinno wyglądać prawidłowo rozwiązane zadanie na 5?
Stork
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 6 lis 2009, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kwidzyn
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 4 razy

Wartość oczekwiana - w czym problem?

Post autor: Stork »

aby policzyć wartość oczekiwaną musisz najpierw sprawdzić czy w ogóle możesz ją liczyć czyli całka
\(\displaystyle{ \int_{1}^{2}|x|xdx}\) musi być zbieżna. Wystarczyłoby tę całkę policzyć a nastepnie to co wyżej napisałeś. W tym przypadku obie całki są równe.
Awatar użytkownika
lotnik21
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 3 maja 2011, o 01:08
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Poland
Podziękował: 9 razy

Wartość oczekwiana - w czym problem?

Post autor: lotnik21 »

Eee to napewno nie tego się doczepił. Mówił raczej coś o nieskończonościach...
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4329
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Wartość oczekwiana - w czym problem?

Post autor: pyzol »

A to na pewno miałeś taką gęstość? Bo całka z tego jest większa od 1.
Stork
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 6 lis 2009, o 20:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kwidzyn
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 4 razy

Wartość oczekwiana - w czym problem?

Post autor: Stork »

dokładnie musiałeś źle gęstość napisać bo masz prawdopodobieństwo >1
ODPOWIEDZ