wartość iloczynu

Proste problemy dotyczące wzorów skróconego mnożenia, ułamków, proporcji oraz innych przekształceń.
darek20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 873
Rejestracja: 4 paź 2010, o 08:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: wszedzie
Podziękował: 248 razy
Pomógł: 10 razy

wartość iloczynu

Post autor: darek20 »

Wartość wyrazenia \(\displaystyle{ (2^{\frac{1}{3}}-1)^{\frac{1}{3}}}\) da sie przedstawić w formie \(\displaystyle{ a^{\frac{1}{3}}+b^{\frac{1}{3}}+c^{\frac{1}{3}}}\), gdzie \(\displaystyle{ a,b,c}\) liczby wymierne. Oblicz \(\displaystyle{ abc.}\)
Awatar użytkownika
rochaj
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 407
Rejestracja: 3 lip 2012, o 23:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: komp
Podziękował: 128 razy
Pomógł: 2 razy

wartość iloczynu

Post autor: rochaj »

Przykład \(\displaystyle{ a= \frac{1}{9}, b=- \frac{2}{9} ,c= \frac{4}{9}}\)
ODPOWIEDZ