Proszę o pomoc z następującym równaniem różniczkowym:
\(\displaystyle{ \frac{dt}{dx} = \frac{t}{x}\cdot\ln \left( \frac{t}{x}\right)}\)
Dziękuję z góry.
równanie różniczkowe
równanie różniczkowe
Ostatnio zmieniony 15 maja 2011, o 22:35 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: symbol mnozenia to \cdot, symbol logarytmu to \ln
Powód: symbol mnozenia to \cdot, symbol logarytmu to \ln
-
ShedirAchird
- Użytkownik

- Posty: 109
- Rejestracja: 8 gru 2009, o 19:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Strzelce Opolskie
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 19 razy
równanie różniczkowe
\(\displaystyle{ \frac{dt}{dx} = \frac{t}{x}\cdot\ln \left( \frac{t}{x}\right)}\)
Popatrz. Tak jak pisze poprzednik
\(\displaystyle{ \frac tx=u\\ \\t=ux\\ \\ \frac{dt}{dx}=x \frac{du}{dx}+u}\)
Równanie się sprowadza do:
\(\displaystyle{ x \frac{du}{dx}+u = u \cdot\ln \left( u \right)}\)
Co jest rozwiązywalne przez rozdzielenie zmiennych. Po scałkowaniu wracasz z podstawieniem i gotowe.
Popatrz. Tak jak pisze poprzednik
\(\displaystyle{ \frac tx=u\\ \\t=ux\\ \\ \frac{dt}{dx}=x \frac{du}{dx}+u}\)
Równanie się sprowadza do:
\(\displaystyle{ x \frac{du}{dx}+u = u \cdot\ln \left( u \right)}\)
Co jest rozwiązywalne przez rozdzielenie zmiennych. Po scałkowaniu wracasz z podstawieniem i gotowe.

