[Ciągi] Ciąg arytm i geom

Zadania z kółek matematycznych lub obozów przygotowujących do OM. Problemy z minionych olimpiad i konkursów matematycznych.
Regulamin forum
Wszystkie tematy znajdujące się w tym dziale powinny być tagowane tj. posiadać przedrostek postaci [Nierówności], [Planimetria], itp.. Temat może posiadać wiele różnych tagów. Nazwa tematu nie może składać się z samych tagów.
inny
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 30
Rejestracja: 21 gru 2009, o 18:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: inny świat
Podziękował: 2 razy

[Ciągi] Ciąg arytm i geom

Post autor: inny »

Wykaż, ze nie istnieje ciąg
a) arytmetyczny
b) geometryczny
takie, że wszystkie jego wyrazy są kwadratami liczb naturalnych
LisuBB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 14 wrz 2010, o 20:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 4 razy

[Ciągi] Ciąg arytm i geom

Post autor: LisuBB »

Nieprawda.

Weźmy \(\displaystyle{ a_1=k^2}\), dla dowolnego \(\displaystyle{ k}\) naturalnego i \(\displaystyle{ a_{n+1}=a_{n}}\) dla \(\displaystyle{ n \geq 1}\).
Ani a) ani b) nie działa.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16317
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3254 razy

[Ciągi] Ciąg arytm i geom

Post autor: anna_ »

Ale tam było:
inny pisze:Wykaż, ze nie istnieje ciąg
LisuBB
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 14 wrz 2010, o 20:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: krk
Podziękował: 4 razy

[Ciągi] Ciąg arytm i geom

Post autor: LisuBB »

anna_ pisze:Ale tam było:
inny pisze:Wykaż, ze nie istnieje ciąg
Polecam czytanie ze zrozumieniem
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1429
Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 186 razy

[Ciągi] Ciąg arytm i geom

Post autor: tkrass »

Łatwo się domyślić, że autorowi chodziło o ciąg o różnicy/ilorazie różnym od zera/jedynki. Przy czym przy geometrycznym teza dalej jest nieprawdziwa, wystarczy wziąć iloraz będący kwadratem. Dla arytmetycznego teza wynika z tego, że różnica między kwadratami dwóch kolejnych kwadratów rośnie (i to do nieskończoności), w związku z czym dla dowolnej różnicy ciągu znajdziemy miejsce, od którego ta różnica będzie mniejsza od różnicy pomiędzy dwoma kolejnymi kwadratami.
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13376
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3425 razy
Pomógł: 809 razy

[Ciągi] Ciąg arytm i geom

Post autor: mol_ksiazkowy »

b) geometryczny
a co z ciagiem \(\displaystyle{ b_n=4^n}\) ..?!
pawelsuz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 569
Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BK
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 40 razy

[Ciągi] Ciąg arytm i geom

Post autor: pawelsuz »

Skorzystam z tematu, bo nasunął mi pytanie. Czy istnieje ciąg arytmetyczny 4-elementowy, ktorego wyrazy sa kwadratami? Jak znaleźć wszystkie 3-elementowe?
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3411
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

[Ciągi] Ciąg arytm i geom

Post autor: smigol »

Czy istnieje ciąg arytmetyczny 4-elementowy, ktorego wyrazy sa kwadratami?
Nie. Chyba, że różnica ciągu może być równa 0.
pawelsuz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 569
Rejestracja: 15 gru 2008, o 18:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BK
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 40 razy

[Ciągi] Ciąg arytm i geom

Post autor: pawelsuz »

a jakis dowód?
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3411
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

[Ciągi] Ciąg arytm i geom

Post autor: smigol »

Jakoś tam z krzywymi eliptycznymi trzeba się pobawić. Innego dowodu nie widziałem, chętnie zobaczyłbym coś elementarnego.
ODPOWIEDZ