Matura 2011, rozszerzenie z. 12 (Wykaż, że...)

Przygotowanie do egzaminu dojrzałości. Zestawy zadań. Wyniki i przebieg rekrutacji na studia.
Bartek136
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 10 lut 2011, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska/Dęblin
Podziękował: 4 razy

Matura 2011, rozszerzenie z. 12 (Wykaż, że...)

Post autor: Bartek136 »


A, B są zdarzeniami losowymi zawartymi w \(\displaystyle{ \Omega}\). Wykaż, że jeżeli P(A)=0.9 i P(B)=0.7, to P(A\(\displaystyle{ \cap}\)B') \(\displaystyle{ \le}\)0.3 (B' oznacza zdarzenie przeciwne do zdarzenia B)

najpierw obliczyłem P(B'), wychodzi 0.3
z tego co wiem część wspólna A i B' nie może być większa od A i B' P(A)=0.9 P(B')=0.3

więc P(A\(\displaystyle{ \cap}\)B') \(\displaystyle{ \le}\)0.3

jak sądzicie dostane za to rozwiązanie pkty?

Pozdrawiam
przepraszam za zadanie w linku, ale obrazka nie mogę wstawić, podobno jest za duży, mam nadzieję, że nie sprawiam problemu

edit:
na wszelki wypadek przepisałem
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3411
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Matura 2011, rozszerzenie z. 12 (Wykaż, że...)

Post autor: smigol »

\(\displaystyle{ P(A \cap B')=P(A-B)=P(A)-P(A \cap B)=P(A \cup B)-P(B)=P(A \cup B)-0,7 \le 1-0,7=0,3}\)
Bartek136
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 10 lut 2011, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska/Dęblin
Podziękował: 4 razy

Matura 2011, rozszerzenie z. 12 (Wykaż, że...)

Post autor: Bartek136 »

nie pytałem się, jak należało to zrobić (bo już nie zmienię tego, co napisałem), lecz czy dostanę jakies pkt za to
dominikondo
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 3 paź 2010, o 01:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

Matura 2011, rozszerzenie z. 12 (Wykaż, że...)

Post autor: dominikondo »

skad wiadomo ze P(AUB)=1 ?
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3411
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Matura 2011, rozszerzenie z. 12 (Wykaż, że...)

Post autor: smigol »

dominikondo, tego nie wiadomo, nie korzystamy z tego przecież.

Bartek136, chyba tak.
adner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 631
Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok / Warszawa
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 63 razy

Matura 2011, rozszerzenie z. 12 (Wykaż, że...)

Post autor: adner »

Moim zdaniem jest to rozwiązanie poprawne - logiczne i sensowne. Ale co wymyśli CKE niestety nie wiadomo.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36048
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Matura 2011, rozszerzenie z. 12 (Wykaż, że...)

Post autor: Jan Kraszewski »

Zauważcie, że informacja o \(\displaystyle{ P(A)}\) jest zupełnie zbędna.

JK
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3411
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Matura 2011, rozszerzenie z. 12 (Wykaż, że...)

Post autor: smigol »

Jan Kraszewski, wprawiło mnie to w chwilową konsternację podczas matury, ale stwierdziłem, że to pewnie dla zmyły, po tym jak nie mogłem znaleźć żadnego błędu.
Bartek136
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 10 lut 2011, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska/Dęblin
Podziękował: 4 razy

Matura 2011, rozszerzenie z. 12 (Wykaż, że...)

Post autor: Bartek136 »

smigol pisze:dominikondo, tego nie wiadomo, nie korzystamy z tego przecież.
w swoich obliczeniach jednak z tego korzystałeś
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3411
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Matura 2011, rozszerzenie z. 12 (Wykaż, że...)

Post autor: smigol »

Bartek136, nie.
Jan Kraszewski
Administrator
Administrator
Posty: 36048
Rejestracja: 20 mar 2006, o 21:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 6 razy
Pomógł: 5340 razy

Matura 2011, rozszerzenie z. 12 (Wykaż, że...)

Post autor: Jan Kraszewski »

Najkrótsze rozwiązanie, które już pojawiło w innym wątku jest takie:

Ponieważ \(\displaystyle{ A\cap B' \subseteq B'}\), więc \(\displaystyle{ P(A\cap B') \le P(B')=1-P(B)=0,3}\).

JK
Bartek136
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 20
Rejestracja: 10 lut 2011, o 21:16
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska/Dęblin
Podziękował: 4 razy

Matura 2011, rozszerzenie z. 12 (Wykaż, że...)

Post autor: Bartek136 »

to to samo, co moje, mam nadzieje ze w kluczu bedzie rozwiazanie takie, jak moje
skupcio
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 43
Rejestracja: 5 maja 2011, o 19:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

Matura 2011, rozszerzenie z. 12 (Wykaż, że...)

Post autor: skupcio »

Na onecie było takie samo, więc jest to całkiem prawdopodobne.
robocop1992
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 40
Rejestracja: 7 lis 2010, o 21:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wiśniowa

Matura 2011, rozszerzenie z. 12 (Wykaż, że...)

Post autor: robocop1992 »

Jan Kraszewski, ja mam to samo tylko słownie
Awatar użytkownika
pyzol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4329
Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowa Ruda
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 929 razy

Matura 2011, rozszerzenie z. 12 (Wykaż, że...)

Post autor: pyzol »

Bartek136 pisze: A, B są zdarzeniami losowymi zawartymi w \(\displaystyle{ \Omega}\). Wykaż, że jeżeli P(A)=0.9 i P(B)=0.7, to P(A\(\displaystyle{ \cap}\)B') \(\displaystyle{ \le}\)0.3 (B' oznacza zdarzenie przeciwne do zdarzenia B)

najpierw obliczyłem P(B'), wychodzi 0.3
z tego co wiem część wspólna A i B' nie może być większa od A i B' P(A)=0.9 P(B')=0.3

więc P(A\(\displaystyle{ \cap}\)B') \(\displaystyle{ \le}\)0.3

jak sądzicie dostane za to rozwiązanie pkty?

Pozdrawiam
przepraszam za zadanie w linku, ale obrazka nie mogę wstawić, podobno jest za duży, mam nadzieję, że nie sprawiam problemu


edit:
na wszelki wypadek przepisałem
prawdopodobienstwo-f42/prawdopobobienst ... 51400.html
Na przyszłość sugerowałbym przejrzeć najpierw na aktywne tematy.
ODPOWIEDZ