Stereometria
Oznaczenia
a,b,c - długości boków figury
n - liczba boków podstawy ostrosłupa
h - długość wysokości
r - promien okręgu wpisanego
Figury przestrzenne [Zlodiej]
Wzory na pole powierzchni całkowitej:
I. Pole sześcianu - \(\displaystyle{ 6\cdot a^2}\)
II. Pole prostopadłościanu - \(\displaystyle{ 2ab+2ac+2bc}\)
III. Pole ostrosłupa - to Pole powierzchni podstawy + Pole powierzchni bocznej (n*Pole ściany bocznej)
IV. Pole walca - \(\displaystyle{ 2\pi r^2 + 2\pi r h}\)
V. Pole stożka - \(\displaystyle{ \pi r^2 + \pi r l}\)(r-promień podstawy, l-tworząca stożka)
VI. Pole kuli - \(\displaystyle{ 4\pi r^2}\)
Wzory na objętość:
I. Objętość sześcianu - \(\displaystyle{ a^3}\)
II. Objętość prostopadłościanu - \(\displaystyle{ abc}\)
III. Objętość ostrosłupa - \(\displaystyle{ \frac{1}{3} P_p h}\) (\(\displaystyle{ P_p}\) - pole powierzchni podstawy)
IV. Objętość walca - \(\displaystyle{ \pi r^2 h}\)
V. Objętość stożka - \(\displaystyle{ \frac{1}{3} \pi r^2 h}\)
VI. Objętość kuli - \(\displaystyle{ \frac{4}{3} \pi r^3}\)
