Witam, mam problem z przestrzennym kołem Mohra
mam projekt w którym policzyłem naprężenie styczne i normalne dla płaszczyzny \(\displaystyle{ \pi}\), wszystko ładnie wyszło ale na końcu musze to skontrolować przy pomocy koła Mohra i tu pojawiaja sie problemy.
naprężenia główne dla mojej kostki wyszły takie:
\(\displaystyle{ \sigma_{I} =-116.76}\)
\(\displaystyle{ \sigma_{II} =69.075}\)
\(\displaystyle{ \sigma_{III} =10.686}\)
i nie wiem jak to narysować ze względu na ujemne \(\displaystyle{ \sigma_{I}}\), czy mam wziąć moduł? ale wtedy też nie wyjdzie...
Przestrzenne koło Mohra
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 16 gru 2010, o 21:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Przestrzenne koło Mohra
Nie przejmuj się ujemnym \(\displaystyle{ \sigma_{I}}\) . Na osi poziomej (osi naprężeń normalnych) zaznacz te trzy wyliczone punkty; potem znajdź środki między \(\displaystyle{ \sigma_{I}}\) i \(\displaystyle{ \sigma_{II}}\) (będzie on w punkcie ok. \(\displaystyle{ -24)}\); między \(\displaystyle{ \sigma_{II}}\) i \(\displaystyle{ \sigma_{III}}\) , a także między \(\displaystyle{ \sigma_{I}}\) i \(\displaystyle{ \sigma_{III}}\).
Potem narysuj te trzy koła Mohra.
Potem narysuj te trzy koła Mohra.
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 16 gru 2010, o 21:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
Przestrzenne koło Mohra
No tak tylko w którą strone to teraz rysować tę kąty?
\(\displaystyle{ \alpha = 96,264}\)
\(\displaystyle{ \gamma=20.690}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha = v^{(1)}\circ \vec{n}}\)
\(\displaystyle{ cos\gamma = v^{(3)}\circ \vec{n}}\)
gdzie \(\displaystyle{ v^{(i)}}\) to są wersory naprężeń głównych
\(\displaystyle{ \alpha = 96,264}\)
\(\displaystyle{ \gamma=20.690}\)
\(\displaystyle{ cos\alpha = v^{(1)}\circ \vec{n}}\)
\(\displaystyle{ cos\gamma = v^{(3)}\circ \vec{n}}\)
gdzie \(\displaystyle{ v^{(i)}}\) to są wersory naprężeń głównych
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Przestrzenne koło Mohra
Nie do końca jestem pewien, ale trzeba chyba rozpatrzeć każdą z trzech płaszczyzn kostki. Jeżeli np. miała jakieś położenie (z naprężeniami normalnymi i stycznymi) i obróciła się w lewo o kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) i uzyskała położenie z naprężeniami głównymi, to obracasz koło w lewo o kąt \(\displaystyle{ 2\alpha}\). Ale to jest chyba źle... nie mam innego pomysłu...
Ostatnio zmieniony 3 maja 2011, o 09:43 przez loitzl9006, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 16 gru 2010, o 21:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
Przestrzenne koło Mohra
a jest jakis program do sprawdzenia tego?
w sensie ze wpisze macierz naprężeń i wektor normalnej i mi policzy naprężenia główne etc?
żebym sprawdził czy nie pomyliłem sie w obliczeniach i nie męcze sie z tym kołem na próżno...
w sensie ze wpisze macierz naprężeń i wektor normalnej i mi policzy naprężenia główne etc?
żebym sprawdził czy nie pomyliłem sie w obliczeniach i nie męcze sie z tym kołem na próżno...