Witam.Na jutro mam zadane kilka zadań z geometrii a niestety z tego najlepszy nie jestem.Nie wiem czy w odpowiedni dział wrzucam temat , ale jeśli nie to proszę o przeniesienie.Będę wdzięczny za odpowiedzi.Pozdrawiam
1.Oblicz Pc i V walca , którego promień podstawy r=2 cm H=5cm
2.Oblicz Pc i V stożka o promieniu podstawy r=3 cm i tworzącej l=5cm
3.Fabryka produkuje dziennie 10 000 ołówków z których każdy ma kształt walca o promieniu podstawy 0,4 cm i wysokości 18 cm.Ile drewna zużywa dziennie fabryka jeśli przy produkcji ołówka 40%drewna to odpady?
4.Przygotowano etykiety na puszki w kształcie walca o promieniu podstawy r=5cm i H=12 cm .Jakie wymiary powinna mieć etykieta by móc ją okleić puszki? Oblicz Pc etykiety.
Kilka zadań ze Stożkiem i Walcem
Kilka zadań ze Stożkiem i Walcem
Ostatnio zmieniony 26 kwie 2011, o 20:36 przez Anonymous, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Temat umieszczony w złym dziale. Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 304
- Rejestracja: 13 wrz 2009, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Marcelino chleb i wino
- Podziękował: 153 razy
Kilka zadań ze Stożkiem i Walcem
A wzory znasz?:)
zadanie 1. \(\displaystyle{ V=\pi*r ^{2}*h}\)
\(\displaystyle{ P _{c}=2\pi*r(r+h)}\) tylko podstawić:)
W zadaniu drugim:
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}*\pi*r ^{2}*h\\oraz\\P _{c}=\pi*r*(r+l)}\)
a wysokość stożka policz z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ h ^{2}=l ^{2}-r ^{2}\\czyli\\h=4}\)
zadanie 1. \(\displaystyle{ V=\pi*r ^{2}*h}\)
\(\displaystyle{ P _{c}=2\pi*r(r+h)}\) tylko podstawić:)
W zadaniu drugim:
\(\displaystyle{ V= \frac{1}{3}*\pi*r ^{2}*h\\oraz\\P _{c}=\pi*r*(r+l)}\)
a wysokość stożka policz z twierdzenia Pitagorasa:
\(\displaystyle{ h ^{2}=l ^{2}-r ^{2}\\czyli\\h=4}\)