Wydzielone posty: Powoływanie się na twierdzenia na Olimpiad

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1820
Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice, Warszawa
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 227 razy

Wydzielone posty: Powoływanie się na twierdzenia na Olimpiad

Post autor: Marcinek665 »

Ciekaw jestem, co by było, gdyby ktoś w rozwiązaniu zadania 6 podał link do mathlinksa i powiedział "kładąc tam n=4 dostajemy tezę".
Ostatnio zmieniony 23 kwie 2011, o 14:36 przez , łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Dyskusja wydzielona z wątku o finale Olimpiady.
maXX

Wydzielone posty: Powoływanie się na twierdzenia na Olimpiad

Post autor: maXX »

Zapewne dostałby 0, gdyż w regulaminie jest chyba napisane, że rozwiązania mają być redagowane w języku polskim. Bodajże punkt 6. w paragrafie 1.
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1820
Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice, Warszawa
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 227 razy

Wydzielone posty: Powoływanie się na twierdzenia na Olimpiad

Post autor: Marcinek665 »

\(\displaystyle{ \Rightarrow}\) Komisja nie umie angielskiego xd
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

Wydzielone posty: Powoływanie się na twierdzenia na Olimpiad

Post autor: justynian »

Marcinek665 pisze:Ciekaw jestem, co by było, gdyby ktoś w rozwiązaniu zadania 6 podał link do mathlinksa i powiedział "kładąc tam n=4 dostajemy tezę".
To mnie rozwaliło jednocześnie jest to kwintesencja sytuacji ze Świstakiem oraz całą OM.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1856
Rejestracja: 30 wrz 2007, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 99 razy
Pomógł: 87 razy

Wydzielone posty: Powoływanie się na twierdzenia na Olimpiad

Post autor: Swistak »

justynian pisze:
Marcinek665 pisze:Ciekaw jestem, co by było, gdyby ktoś w rozwiązaniu zadania 6 podał link do mathlinksa i powiedział "kładąc tam n=4 dostajemy tezę".
To mnie rozwaliło jednocześnie jest to kwintesencja sytuacji ze Świstakiem oraz całą OM.
??????????????????????????????????
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

Wydzielone posty: Powoływanie się na twierdzenia na Olimpiad

Post autor: justynian »

Z ekonomicznego podejścia mógłbyś podkreślić czego nie zrozumiałeś bo tak muszę zapytać o to w tym poście ...
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1429
Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 186 razy

Wydzielone posty: Powoływanie się na twierdzenia na Olimpiad

Post autor: tkrass »

Post był na tyle ubogi w słowa, że ja chętnie poproszę o wyjaśnienie całości.
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

Wydzielone posty: Powoływanie się na twierdzenia na Olimpiad

Post autor: justynian »

Powołanie się na fakt którego udowodnienie w zasadzie jest jedyną trudnością zadania a który udowodniony został w jakimś czasopiśmie (nie pije tutaj personalnie do Świstaka opisuje zjawisko ) i dostanie za to całej punktacji na równi z osobą która zadała sobie intelektualny wysiłek wpadnięcia na rzeczony trop i udowodnienie go to śmiech na sali i ukazanie o co chodzi w zadaniach z jakichś ostatnich kilku lat OM-ów. A początek to spostrzeżenie że mnie taka formuła dowodzenia na konkursach dziwi podobnie jak cytowana osobę.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3411
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Wydzielone posty: Powoływanie się na twierdzenia na Olimpiad

Post autor: smigol »

justynian, idąc dalej tym tropem organizatorzy mogliby uznać za konieczne dowodzenie tego, że suma liczb parzystych jest parzysta.
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

Wydzielone posty: Powoływanie się na twierdzenia na Olimpiad

Post autor: justynian »

Z tego co czytałem to ktoś tutaj na forum po pierwszym etapie zastanawiał się właśnie czy za zadanie z grafem mu nie odejmą jednego punktu za to że tego nie zaznaczył... Jednak twoje uogólnienie nie jest jakoś dotkliwe dla mojego twierdzenia gdyż jeśli za dowód uznają podanie źródła z odpowiednio mocnymi twierdzeniami to wychodzi na to że ta olimpiada to konkurs na to kto więcej twierdzeń zna ... Poza tym zapominasz chyba o tym że ktoś jeśli już nawet gdzieś widział twierdzenie które pozwoli mu dostać 6 punktów za zadanie, czytał o nim, ba nawet poda dokładnie gdzie się ono znajduje może i z dowodem to nie znaczy w cale że potrafi je udowodnić samemu bo przecież może zarzucił studiowanie dowodu i poprzestał na zapamiętaniu faktu ! Zatem za co dostaje taki delikwent punkty za to że sporo czyta, zapewne na olimpiadzie z polskiego to by miało sens na matmie chyba średnio.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3411
Rejestracja: 20 paź 2007, o 23:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 89 razy
Pomógł: 353 razy

Wydzielone posty: Powoływanie się na twierdzenia na Olimpiad

Post autor: smigol »

Ja na Twoim miejscu udzieliłbym wywiadu w 'Rozmowach w toku'.
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

Wydzielone posty: Powoływanie się na twierdzenia na Olimpiad

Post autor: justynian »

smigol pisze:Ja na Twoim miejscu udzieliłbym wywiadu w 'Rozmowach w toku'.
chciałem powiedzieli że olimpiada to niszowy temat :D
Awatar użytkownika
tkrass
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1429
Rejestracja: 21 lut 2008, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Cambridge / Warszawa
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 186 razy

Wydzielone posty: Powoływanie się na twierdzenia na Olimpiad

Post autor: tkrass »

Co jest złego w tym, że uczestnik Olimpiady znający jakieś nietrywialne twierdzenie chce z niego skorzystać na zawodach? Jeśli zna lokalizację dowodu, to po co ma go przepisywać do pracy? Dla mnie to normalne, że jeżeli jeden zawodnik zna więcej twierdzeń od innego, to ma też większe szanse na zwycięstwo.

Zgadzam się, że Olimpiada nie byłaby Olimpiadą, gdyby sprawdzała znajomość twierdzeń, a nie umiejętność wymyślania ich. Do czegoś takiego jest jednak bardzo daleko.
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

Wydzielone posty: Powoływanie się na twierdzenia na Olimpiad

Post autor: justynian »

tkrass pisze:Co jest złego w tym, że uczestnik Olimpiady znający jakieś nietrywialne twierdzenie chce z niego skorzystać na zawodach? Jeśli zna lokalizację dowodu, to po co ma go przepisywać do pracy? .
Może dlatego że to że zna źródło gdzie jest dowód nie świadczy że potrafi go przeprowadzić lub choćby go rozumie ??
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1820
Rejestracja: 11 sty 2007, o 20:12
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice, Warszawa
Podziękował: 73 razy
Pomógł: 227 razy

Wydzielone posty: Powoływanie się na twierdzenia na Olimpiad

Post autor: Marcinek665 »

Ja przy podawaniu lokalizacji dowodu dopisał 'umiem go sam przeprowadzić, ale mje sie njeeee chce' xD
ODPOWIEDZ