OMG 2011//2012 - przygotowanie

Dla wtajemniczonych;) Największa impreza dla matematyków poniżej studiów, czyli Olimpiada Matematyczna oraz Olimpiada Matematyczna Gimnazjalistów.
ppaprick
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ppaprick »

Witajcie!
Ostatnimi czasy zainteresowałem się Olimpiadą Matematyczną Gimnazjalistów.
Chciałbym wziąć udział w następnej edycji tego konkursu i zająć jakieś zaszczytne miejsce.
Nie wiem od czego powinienem zacząć - czego się uczyć, zadania jakiego typu powinienem liczyć itp.
Przeglądając zadania z poprzednich lat, niektóre potrafię, niektóre nie.
Czy moglibyście mi doradzić w powyższych kwestiach?
Czekam na szybką informację, za którą serdecznie z góry dziękuję
Patryk
Awatar użytkownika
adamm
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 5 razy

Post autor: adamm »

Temat przewijał się już kilkakrotnie. Po pierwsze krowa Pawłowskiego jeśli zadania zaczną wychodzić (a jeśli nie to pakuj się w to ... 17ff5662da ) i uzyskasz w nich biegłość to polecam i http://www.omg.edu.pl/broszura.php?id=4 (mam co prawda tylko 1 część, ale 2 patrząc po autorach jest pewnie nie gorsza, IMO to jest już kawał porządnego zbioru - znajdziesz tam zadania z OMa jak i zawodów międzynarodowych) do tego zadanka z OMG i to właściwie tyle, jeśli przerobisz rzetelnie to co wypisałem i masz trochę oleju w głowie to finał raczej w kieszeni.
Awatar użytkownika
Swistak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 99 razy

Post autor: Swistak »

adamm pisze:Temat przewijał się już kilkakrotnie.
Mimo tego, że kilka zwykło znaczyć liczbę z przedziału mniej więcej 3-8, to w tym wypadku \(\displaystyle{ kilka \to \infty}\) .
Marcinek665
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

Post autor: Marcinek665 »

Dlaczego mam wrażenie, że na każdym etapie, którego nie pisze się w domu, dają co najmniej 2 zerosekundowe zadania i próg najczęściej właśnie tyle wynosi? Przygotowanie się do takich zadań to kwestia siedzenia godzinę nad zadaniami dziennie, zakładając, że jest się na zerowym poziomie olimpijskim.
Awatar użytkownika
adamm
Użytkownik
Użytkownik

Może dlatego, że skuteczność pozostałych zadań \(\displaystyle{ \approx 100 \%}\), a wyjście z (pół)finału z epsilon lub zerem punktów może tylko większość zniechęcić. OMG powinno w pierwszej kolejności zachęcać do matematyki, trochę innej niż ta w szkole (a jestem skłonny stwierdzić, że takie jest każde zadanie, z któregokolwiek etapu). Zauważ w końcu, że to nie jest OM, nie wszystkich gimnazjalistów porażki motywują do wkładu jeszcze większej pracy w siebie, ale nawet jakby traktować OMG jako przedbiegi przed OMem to czy właśnie takie cechy charakteru jak pracowitość, determinacja czy chociażby systematyczność (vide wspomniana godzina dziennie) nie powinny być nagradzane, bo to one są głównym składnikiem sukcesu właśnie w OMie czy też w życiu?
ppaprick
Użytkownik
Użytkownik

Po pierwsze krowa Pawłowskiego
Co to jest ta 'krowa', bo akurat nie znam tej książki, a pana kojarzę od książek do liceum z wydawnictwa Operon.

Zastanawiam się, czy zadania z Dolnośląskich Meczów Matematycznych też się przydadzą? I ze zDolnego Ślązaka? (żyję w regionie, gdzie te konkursy są popularne)

A tzw. kiełbasa też się przyda? (książka przygotowywawcza do matury, dwuczęściowa)

Z góry dzięki za odpowiedź :))
pawelsuz
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 73 razy

Post autor: pawelsuz »

"Zadania z matematyki dla Olimpijczykow, gimnazjalistów i licealistów"
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 295 razy

Post autor: adambak »

ppaprick pisze: A tzw. kiełbasa też się przyda? (książka przygotowywawcza do matury, dwuczęściowa)

osobiście uważam, że jest genialna, aleee.. to jest do matury! a olimpiada to coś duuużo większego, matura to, nie oszukujmy się, podstawy matematyki, schematyczne zadanka, fakt że niektóre z Kiełbasy są ambitniejsze ale to wciąż nie to, olimpiada wymaga czegoś więcej, nieszablonowego myślenia..
ppaprick
Użytkownik
Użytkownik

Ojejku, aż nie wiem, co powiedzieć.
Patrzyłem na te zadania z Kiełbasy i niektóre ogarniam, niektóre nie.
Cóż, ciężka praca najlepsza jest na to, by osiągnąć sukces.
Dziękuję za pomoc.
Wesołych świąt
Patryk
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Post autor: smigol »

ppaprick, nie sugeruj sie tym, ze nie umiesz zrobic cześci zadań z kiełbasy. poziom tch zadań ma się nijak do zadań z olimpiady. Możesz trzaskać zadania z OMG, a nie umieć od razu zrobić jakiegoś zadania z kiełbasy.
ElEski
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ElEski »

Nie przygotowuj się do OMG, tylko ucz się ;D
Po co uczyć się pod konkurs? Czytaj książki itp.
Awatar użytkownika
smigol
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 89 razy

Post autor: smigol »

ElEski pisze:Nie przygotowuj się do OMG, tylko ucz się ;D
I to jest chyba najlepsza rada ze wszystkich. Przygotowanie do konkursu tylko po to, żeby mieć z głowy egzamin/mature, wygrać jakąś fajną nagrodę mija się z celem.
adambak
Użytkownik
Użytkownik
Podziękował: 295 razy

Post autor: adambak »

ppaprick pisze:Ojejku, aż nie wiem, co powiedzieć.
Patrzyłem na te zadania z Kiełbasy i niektóre ogarniam, niektóre nie.
Dziwisz się? Nie ważne jak dobry jesteś, masz jeszcze bardzo dużo czasu do matury i bardzo normalne jest, że jeszcze po prostu wielu rzeczy nie wiesz (jeśli już wszystko wiesz to przerażające ). Matura też ma jakąś swoją specyfikę, trochę rzeczy trzeba umieć. Ale wiadomo olimpiada to ZUPEŁNIE co innego. Inne podejście, problemy..

Co do rady o "zwykłą" naukę - również bardzo popieram. Nastawienie na sukces jest.. hm.. ryzykowne? Co będzie jak Ci się nie uda (bo zawsze może)? Wcale nie jest powiedziane, że zawsze będziesz miał pewny sukces na egzaminie/maturze, być może nad tym też będziesz musiał pracować. Także tak jak powiedział smigol - takie założenie mija się z celem. Co więcej - nie wiem czy jest do końca zdrowe. Poza tym później docenisz wkład (choćby najmniejszy) w zwykła naukę i nie będziesz miał, tak jak na przykład ja, problemów z polskim

Wesołych
ppaprick
Użytkownik
Użytkownik

ElEski pisze:Czytaj książki itp.
To jaką literaturę najbardziej byście mi polecili?
Sorry, że nie potrafię tego ogarnąć.
Awatar użytkownika
adamm
Użytkownik
Użytkownik

Literatura do OMG została już wypisana, więc odpowiadając na pytanie: ja np. lubię Pratchetta, HP Lovecrafta, Pattersona czy Franka Herberta, chociaż ostatnio przeczytałem Lęk i Odrazę w Las Vegas Thompsona i muszę przyznać, że też mnie urzekła. Aktualnie czytam Buszującego w Zbożu i szczerze polecam, książka jest wyśmienita!
ODPOWIEDZ