Akwarium

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kazekek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 2 sty 2007, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 17 razy

Akwarium

Post autor: kazekek »

Krawędzie akwarium w kształcie prostopadłościanu, wychodzące z jednego wierzchołka mają długości 3m, 5m i 2m. Inne akwarium prostopadłościenne, którego każda krawędź jest większa o ten sam odcinek od odpowiednich krawędzi pierwszego akwarium, ma pojemność o 110 m^3 większą. Wyznacz wymiary większego akwarium.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3560
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

Akwarium

Post autor: Lady Tilly »

objętość wyjściowa:
\(\displaystyle{ V=3{\cdot}5{\cdot}2=30}\)
\(\displaystyle{ (x+3)(x+5)(x+2)=140}\)
\(\displaystyle{ x=2}\)
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2803
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Akwarium

Post autor: *Kasia »

Liczysz objętość pierwszego zbiornika - \(\displaystyle{ V_{1}}\) (wzór chyba znasz).
Oznaczasz wymiary drugiego jako: 2+x[m], 3+x[m], 5+x[m]. Liczysz objętość.
Drugi sposób na wyliczenie objętości to:\(\displaystyle{ V_{1}+110}\) Układasz równanie, rozwiązujesz, otrzymujesz x. I obliczasz wymiary drugiego akwarium.
ODPOWIEDZ