zad

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kazekek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 2 sty 2007, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 17 razy

zad

Post autor: kazekek »

Dla jakich wartości parametru m równanie x^4 + 2(m-2)x^2 + m^2-1 =0 ma dwa różne pierwiastki ?
Awatar użytkownika
PFloyd
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 580
Rejestracja: 9 paź 2006, o 20:20
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kęty
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 122 razy

zad

Post autor: PFloyd »

\(\displaystyle{ t=x^{2}}\)
i masz:
\(\displaystyle{ t^{2}+2(m-2)t+m^{2}-1=0}\)
nastepnie, alby rozwiazanie mialo dwa, rozne pierwsiatki tworzysz uklady rownan:
pierwszy:
\(\displaystyle{ \Delta>0\,\wedge\,t_{1}t_{2}0}\)
drugi:
\(\displaystyle{ \Delta=0\,\wedge\,t_{1}=t{2}>0}\)
ODPOWIEDZ