pierwiastek

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kazekek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 2 sty 2007, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 17 razy

pierwiastek

Post autor: kazekek »

Wiadomo, że x1,x2,x3 są pierwiastkami równania x^3-x^2-1=0. Ułóż równanie, którego pierwiastki są: y1 = x1+x2, y2 = x1+x3, y3 = x2+x3.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3560
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

pierwiastek

Post autor: Lady Tilly »

Zapisz to równanie jako:
\(\displaystyle{ (x-x_{1})(x-x_{2})(x-x_{3})=0}\) przyrównując odpowiednie współczynniki otrzymasz:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}-x_{1}-x_{2}-x_{3}=-1\\x_{2}x_{3}+x_{1}x_{2}+x_{1}x_{3}=0\\x_{1}x_{2}x_{3}=-1\end{array}}\)
a dalej podstaw i oblicz:
\(\displaystyle{ (y-y_{1})(y-y_{2})(y-y_{3})=0}\) wymnoż nawiasy.
Awatar użytkownika
LecHu :)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 908
Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BFGD
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 162 razy

pierwiastek

Post autor: LecHu :) »

Najśmieszniejsze jest to, że to równanie ma tylko jeden pierwiastek rzeczywisty
Awatar użytkownika
Lorek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 7069
Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ruda Śląska
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 1327 razy

pierwiastek

Post autor: Lorek »

No.. i co? Wzory Viete'a są też dla liczb zespolonych :P, a przy dobrym układzie nowe rówanie może mieć 3 pierwiastki rzeczywiste :D
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8297
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1814 razy

pierwiastek

Post autor: luka52 »

Ale to czy ten wielomian ma ileś tam pierwiastków rzeczywistych nie ma żadnego znaczenia.
Awatar użytkownika
LecHu :)
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 908
Rejestracja: 23 gru 2005, o 23:46
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: BFGD
Podziękował: 16 razy
Pomógł: 162 razy

pierwiastek

Post autor: LecHu :) »

To tak mimochodem
ODPOWIEDZ