Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kazekek
Użytkownik
Posty: 23 Rejestracja: 2 sty 2007, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 17 razy
Post
autor: kazekek » 2 sty 2007, o 20:27
Iloczyn 3 kolejnych liczb nieparzystych jest o 65 większy od różnicy kwadratów liczby największej i najmniejszej. Znajdź te liczby ?
luka52
Użytkownik
Posty: 8297 Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1814 razy
Post
autor: luka52 » 2 sty 2007, o 20:34
\(\displaystyle{ (2k+1) (2k+3) (2k+5) - 65 = (2k+5)^2 - (2k+1)^2}\)
Po rozwiązaniu tego równania otrzymamy, że k=1, czyli szukana trójka to (3,5,7).
kazekek
Użytkownik
Posty: 23 Rejestracja: 2 sty 2007, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 17 razy
Post
autor: kazekek » 2 sty 2007, o 22:13
a tutaj skąd się wzieło k=1 jest jakiś inny sposób niż mnożenie każdy przez każdy ?? bo nie chce mi wyjść jak tak robię
luka52
Użytkownik
Posty: 8297 Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1814 razy
Post
autor: luka52 » 2 sty 2007, o 22:19
Po wymnożeniu:
\(\displaystyle{ 8k^3+36k^2+46k+15-65=16k+24\\
8k^3+36k^2+30k-74=0\\
8k^3-8k^2+44k^2-44k+74k-74=0\\
8k^2(k-1)+44k(k-1)+74(k-1)=0\\
(k-1)(8k^2+44k+74)=0}\)
Widać więc, że jednym z pierwiastków jest 1.