3 kolejne

Własności wielomianów; pierwiastki, współczynniki. Dzielenie wielomianów. Wzory Viete'a. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI wielomianowe (wyższych stopni). Rozkład na czynniki.
kazekek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 2 sty 2007, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 17 razy

3 kolejne

Post autor: kazekek »

Iloczyn 3 kolejnych liczb parzystych jest równy 192. Jakie to liczby ?
luka52
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8297
Rejestracja: 1 maja 2006, o 20:54
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 47 razy
Pomógł: 1814 razy

3 kolejne

Post autor: luka52 »

\(\displaystyle{ 2k (2k+2) (2k+4) = 192}\)
k jest oczywiście liczbą całkowitą.

Rozwiązując ten układ, otrzymamy, że 2k=4, czyli szukana trójka liczb to (4,6,8).
kazekek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 2 sty 2007, o 19:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 17 razy

3 kolejne

Post autor: kazekek »

a skąd Ci się wzieło 2k=4 Ja to mnoże każdy przez każdy i mi nie chce wyjść wychodzi mi tam do potęgi 3 i nie wiem co zrobić, próbowałem wyciągnąć k przed nawias ale dalej nie wychodzi. Proszę o jeszcze jedną wskazówkę
qwerty_99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 26 mar 2007, o 12:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 10 razy

3 kolejne

Post autor: qwerty_99 »

No właśnie, skąd wzięło się 2k=4?
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1050
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

3 kolejne

Post autor: Piotrek89 »

\(\displaystyle{ 2k=t}\)
\(\displaystyle{ t(t+2)(t+4)=192}\)
\(\displaystyle{ t^{3}+6t^{2}+8t-192=0}\)

t=4

2k=4

....
qwerty_99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 26 mar 2007, o 12:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 10 razy

3 kolejne

Post autor: qwerty_99 »

Możesz bardziej szczegółowo to rozpisac?
Jak rozwiązac wielomian stopnia 3?
Awatar użytkownika
Piotrek89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1050
Rejestracja: 8 paź 2006, o 16:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Górowo Iławeckie
Pomógł: 278 razy

3 kolejne

Post autor: Piotrek89 »

a np. tak, żeby zauważyć, że W(4)=0 , następnie dzielimy ten wielomian przez (x-4) mamy trójmian, ale zdaje się, że tam już nie będzie więcej pierwiastków rzeczywistych. A skoro wiemy, że \(\displaystyle{ k \mathbb{C}}\) to \(\displaystyle{ t \mathbb{C}}\), więc zaczynając od 1 nie ma aż tak dużo liczenia, aby przekonać się o tym, że to 4 jest dopiero pierwiastkiem
qwerty_99
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 26 mar 2007, o 12:33
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: ...
Podziękował: 10 razy

3 kolejne

Post autor: qwerty_99 »

Dzięki za pomoc!
ODPOWIEDZ