Wysokość i środkowa
-
- Użytkownik
- Posty: 148
- Rejestracja: 4 wrz 2010, o 12:27
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mazowieckie
- Podziękował: 1 raz
Wysokość i środkowa
Znajdź kąty w trójkącie w którym wysokość i środkowa wychodzące ze wspólnego wierzchołka dzielą kąt na 3 równo części.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Wysokość i środkowa
Poprowadź wysokość i środkową - tam skąd prowadzisz masz \(\displaystyle{ 3\alpha}\).
Pozostałe kąty trójkąta wyznacz w zależności od \(\displaystyle{ \alpha}\).
Bok dzielą Ci na odcinki : (x); (x); (2x); wysokość ma (h).
Szukasz zależności biorąc tangensy odpowiednich kątów - masz trójkąty prostokątne aby to zrobić.
Ps. \(\displaystyle{ \alpha}\) ładne wyjdzie.
Pozostałe kąty trójkąta wyznacz w zależności od \(\displaystyle{ \alpha}\).
Bok dzielą Ci na odcinki : (x); (x); (2x); wysokość ma (h).
Szukasz zależności biorąc tangensy odpowiednich kątów - masz trójkąty prostokątne aby to zrobić.
Ps. \(\displaystyle{ \alpha}\) ładne wyjdzie.