równanie prostej
-
- Użytkownik
- Posty: 739
- Rejestracja: 14 lut 2009, o 18:05
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Krosno
- Podziękował: 17 razy
równanie prostej
Napisać równanie prostej przechodzącej przez początek układu współrzędnych i prostopadłej do płaszczyzny \(\displaystyle{ 3x+4y+5z+6=0}\)
- alfgordon
- Użytkownik
- Posty: 2176
- Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 379 razy
równanie prostej
\(\displaystyle{ l: (x_{o},y_{o},z_{o}) +t[v_{1},v_{2},v_{3}]}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ P=(x_{o},y_{o},z_{o})}\) - to punkt przez który przechodzi prosta
\(\displaystyle{ v=[v_{1},v_{2},v_{3}]}\) wektor równoległy do prostej
\(\displaystyle{ l: t[3,4,5]}\)
gdzie:
\(\displaystyle{ P=(x_{o},y_{o},z_{o})}\) - to punkt przez który przechodzi prosta
\(\displaystyle{ v=[v_{1},v_{2},v_{3}]}\) wektor równoległy do prostej
\(\displaystyle{ l: t[3,4,5]}\)