rzut piłki w stronę ściany

Ruch prostoliniowy, po okręgu, krzywoliniowy. rzuty. Praca, energia i moc. Zasady zachowania.
lokiec16
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 162
Rejestracja: 10 sty 2008, o 17:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 26 razy
Pomógł: 5 razy

rzut piłki w stronę ściany

Post autor: lokiec16 »

mam taki problem z zadanie i nie wiem jak sie zabrac do tego:
Rzucasz piłkę w kierunku ściany z predkościa początkowa \(\displaystyle{ V=25\frac{m}{s}}\) skierowana pod kątem \(\displaystyle{ 45 ^{\circ}}\) od poziomu. ściana jest odległa \(\displaystyle{ x=d=25m}\) na jakiej wysokości liczonej od punktu wyrzucenia piłka uderzy w sciane.
Ostatnio zmieniony 5 kwie 2011, o 00:14 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Awatar użytkownika
Errichto
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1629
Rejestracja: 17 mar 2011, o 18:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Suwałki
Podziękował: 28 razy
Pomógł: 272 razy

rzut piłki w stronę ściany

Post autor: Errichto »

Rozłóż prędkość na \(\displaystyle{ V_X}\) i \(\displaystyle{ V_Y}\). Najpierw rozważ \(\displaystyle{ V_X}\) - znając drogę wylicz czas lotu. Potem już patrz na \(\displaystyle{ V_Y}\) i znając czas wylicz na jakiej wysokości uderzy.
natasza123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 1 wrz 2013, o 20:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

rzut piłki w stronę ściany

Post autor: natasza123 »

A jak obliczyc składowe prędkości piłki , poziomą i pionowa w chwili jej uderzania o sciane?
Awatar użytkownika
rtuszyns
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2031
Rejestracja: 29 gru 2006, o 23:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Zamość
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 229 razy

rzut piłki w stronę ściany

Post autor: rtuszyns »

natasza123 pisze:A jak obliczyc składowe prędkości piłki , poziomą i pionowa w chwili jej uderzania o sciane?
Rysunek będzie pomocny. Z trójkąta prostokątnego można śmiało skorzystać z funkcji trygonometrycznych (przecież mamy dany kąt).
Awatar użytkownika
siwymech
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2463
Rejestracja: 17 kwie 2012, o 14:18
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Nowy Targ
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 616 razy

rzut piłki w stronę ściany

Post autor: siwymech »

AU
AU
29721684430702011236.jpg (5.52 KiB) Przejrzano 1372 razy
[/url]

/A jak obliczyc składowe prędkości piłki , poziomą i pionowa w chwili jej uderzania o sciane?
Rysunek będzie pomocny. Z trójkąta prostokątnego można śmiało skorzystać z funkcji trygonometrycznych (przecież mamy dany kąt)./

.............................
II sposób.
1. Składowa prędkość vy-piłka porusza się ruchem jednostajnie opóźnionym ;
(1) \(\displaystyle{ v_y=v_{oy} -gt}\)
2. Składowa pozioma vox- ruch jednostajny
(2)\(\displaystyle{ v_{ox}=v_o \cdot cos \alpha}\)
................................................
natasza123
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 107
Rejestracja: 1 wrz 2013, o 20:31
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 8 razy

rzut piłki w stronę ściany

Post autor: natasza123 »

bardzo dziekuje
ODPOWIEDZ