Rząd macierzy w zależności od parametru
- divii
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ja jestem?
- Podziękował: 14 razy
Rząd macierzy w zależności od parametru
Jak rozwiązać takie zadanie?
W zależności od parametru λ wyznacz rząd macierzy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}\lambda+1&2&1-\lambda&1\\4&\lambda+8&-4&4\\\lambda&2\lambda&-1&\lambda\end{array}\right]}\)
Myślałem nad tym, żeby po przez przekształcenia elementarne, doprowadzić ją do macierzy kwadratowej diagonalnej a następnie sprawdzić, jaki wynik w zależności od parametru, daje iloczyn liczb na przekątnej. Nie wiem, czy dobrze rozumuje.
W zależności od parametru λ wyznacz rząd macierzy:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}\lambda+1&2&1-\lambda&1\\4&\lambda+8&-4&4\\\lambda&2\lambda&-1&\lambda\end{array}\right]}\)
Myślałem nad tym, żeby po przez przekształcenia elementarne, doprowadzić ją do macierzy kwadratowej diagonalnej a następnie sprawdzić, jaki wynik w zależności od parametru, daje iloczyn liczb na przekątnej. Nie wiem, czy dobrze rozumuje.
- aikon
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 2 gru 2005, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 48 razy
Rząd macierzy w zależności od parametru
Zaczynasz od tego, że wybierasz sobie dowolny największy minor danej macierzy.
Na przykład:
(zamiast lambda piszę "p", bo tak wygodniej)
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}2&p-1&1\\p+8&-4&4\\2p&-1&p\end{array}\right|}\)
Teraz trzeba obliczyć ten minor (wyznacznik). Najlepiej z reguły Sarrusa, czy z czego tam chcesz. W każdym razie mi wyszedł on tak:
\(\displaystyle{ -p^3 + p^2 -p}\)
Jeżeli minor jest niezerowy, to rząd macierzy jest równy 3. Ale my chcemy zbadać co się dzieje gdy minor jest zerowy, więc przyrównujesz ten wyznacznik do zera.
Czyli rozwiązujesz równanie:
\(\displaystyle{ -p^3 + p^2 -p = 0}\)
Ma ono tylko jeden pierwiastek rzeczywisty \(\displaystyle{ p_1 = 0}\)
Czyli gdy p≠0 , to rząd jest równy 3. Zbadamy teraz co jest gdy p=0.
Podstawiasz więc p=0 do macierzy głównej i obliczasz jej rząd.
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}1&2&-1&1\\4&8&-4&4\\0&0&-1&0\end{array}\right|}\)
Tu można podzielić drugi wiersz przez 4 i widać że mamy dwa jednakowe wiersze, wiec jeden z nich wykreślamy i zostaje:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}1&2&-1&1\\0&0&-1&0\end{array}\right|}\)
A rząd tej macierzy jest równy 2.
Zatem odpowiedź.
Dla p≠0 rząd jest równy 3
Dla p=0 rząd jest równy 2.
Na przykład:
(zamiast lambda piszę "p", bo tak wygodniej)
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{ccc}2&p-1&1\\p+8&-4&4\\2p&-1&p\end{array}\right|}\)
Teraz trzeba obliczyć ten minor (wyznacznik). Najlepiej z reguły Sarrusa, czy z czego tam chcesz. W każdym razie mi wyszedł on tak:
\(\displaystyle{ -p^3 + p^2 -p}\)
Jeżeli minor jest niezerowy, to rząd macierzy jest równy 3. Ale my chcemy zbadać co się dzieje gdy minor jest zerowy, więc przyrównujesz ten wyznacznik do zera.
Czyli rozwiązujesz równanie:
\(\displaystyle{ -p^3 + p^2 -p = 0}\)
Ma ono tylko jeden pierwiastek rzeczywisty \(\displaystyle{ p_1 = 0}\)
Czyli gdy p≠0 , to rząd jest równy 3. Zbadamy teraz co jest gdy p=0.
Podstawiasz więc p=0 do macierzy głównej i obliczasz jej rząd.
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}1&2&-1&1\\4&8&-4&4\\0&0&-1&0\end{array}\right|}\)
Tu można podzielić drugi wiersz przez 4 i widać że mamy dwa jednakowe wiersze, wiec jeden z nich wykreślamy i zostaje:
\(\displaystyle{ \left|\begin{array}{cccc}1&2&-1&1\\0&0&-1&0\end{array}\right|}\)
A rząd tej macierzy jest równy 2.
Zatem odpowiedź.
Dla p≠0 rząd jest równy 3
Dla p=0 rząd jest równy 2.
Ostatnio zmieniony 29 gru 2006, o 22:16 przez aikon, łącznie zmieniany 1 raz.
Rząd macierzy w zależności od parametru
Witam Postaram Ci sie pomoc. Otoz ta macierz da sie sprowadzic po przeksztalceniach elementarnych do takiej oto ciekawej postaci :
\(\displaystyle{ \lambda^4*\left[\begin{array}{ccc}1&0&0\\0&1&0\\0&0&1 \end{array}\right]}\)
Z tej postaci latwo odczytaj rzad maceirzy Wynosi on 3 gdyz sklada sie z trzech liniowo niezaleznych wektorow, ktore notabene tworza baze przestrzeni \(\displaystyle{ R^3}\).
Natomiast jesli chodzi o rozwiazanie zadania to rzad macierzy wynosi 3 dla \(\displaystyle{ \lambda\neq0}\), natomiast dla rownego 0 rzad macierzy wynosi 0 Jesli sie nie pomylilem podczas przeksztalcen, w co watpie bo wyszla fajna postac koncowa macierzy, to rozwiazanie jest takie jak powiedzialem. Pozdrawiam:)
@aikon troche wyniki sie roznia
\(\displaystyle{ \lambda^4*\left[\begin{array}{ccc}1&0&0\\0&1&0\\0&0&1 \end{array}\right]}\)
Z tej postaci latwo odczytaj rzad maceirzy Wynosi on 3 gdyz sklada sie z trzech liniowo niezaleznych wektorow, ktore notabene tworza baze przestrzeni \(\displaystyle{ R^3}\).
Natomiast jesli chodzi o rozwiazanie zadania to rzad macierzy wynosi 3 dla \(\displaystyle{ \lambda\neq0}\), natomiast dla rownego 0 rzad macierzy wynosi 0 Jesli sie nie pomylilem podczas przeksztalcen, w co watpie bo wyszla fajna postac koncowa macierzy, to rozwiazanie jest takie jak powiedzialem. Pozdrawiam:)
@aikon troche wyniki sie roznia
- aikon
- Użytkownik
- Posty: 450
- Rejestracja: 2 gru 2005, o 17:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 48 razy
Rząd macierzy w zależności od parametru
Caicek, bo widzę że zrobiłem mały błąd rachunkowy. Zaraz przeliczę jeszcze raz i zobaczę co to wyjdzie...
W każdym razie, divii, schemat znasz.
W każdym razie, divii, schemat znasz.
- divii
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 9 gru 2006, o 17:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ja jestem?
- Podziękował: 14 razy
Rząd macierzy w zależności od parametru
A mi po przekształceniach wyszło coś takiego:
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&0\\0&\lambda&0\\0&0&1\end{array}\right]}\)
Z tego wynika:
\(\displaystyle{ \lambda\neq0 rz = 3}\)
\(\displaystyle{ \lambda=0 rz = 2}\)
Oczywiście mogłem się gdzieś pomylić przy obliczeniach.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{ccc}1&0&0\\0&\lambda&0\\0&0&1\end{array}\right]}\)
Z tego wynika:
\(\displaystyle{ \lambda\neq0 rz = 3}\)
\(\displaystyle{ \lambda=0 rz = 2}\)
Oczywiście mogłem się gdzieś pomylić przy obliczeniach.
Rząd macierzy w zależności od parametru
Napisze moje przeksztalcenia
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}p+1&2&1-p&1\\4&p+8&-4&4\\p&2p&-1&p\end{array}\right]
= ft[\begin{array}{cccc}p&0&1-p&1\\0&p&-4&4\\0&0&-1&p\end{array}\right]
=\lambda^2*\left[\begin{array}{cccc}1&0&1-p&1\\0&1&-4&4\\0&0&-1&p\end{array}\right]
=\lambda^2*\left[\begin{array}{cccc}1&0&1-p&0\\0&1&-4&0\\0&0&-1&p\end{array}\right]
= \lambda^2*\left[\begin{array}{cccc}1&0&1-p&0\\0&1&-4&0\\0&0&-1&p\end{array}\right] =
\lambda^3*\left[\begin{array}{cccc}1&0&-p&0\\0&1&0&0\\0&0&0&1\end{array}\right] =
\lambda^4*\left[\begin{array}{cccc}1&0&-1&0\\0&1&0&0\\0&0&0&1\end{array}\right] =
\lambda^4*\left[\begin{array}{ccc}1&0&0\\0&1&0\\0&0&1\end{array}\right]}\)
lamda oczywisie = p Zaczalem od tego ze od C1 - C4 i C2-2C4, pozniej C1-C4, C4-4C2 i wylaczylem lambda przed nawias, nastepnie: C3+C4 i C3+4C2, lambda przed nawias i skreslilem podobna kolumne Amen.
\(\displaystyle{ \left[\begin{array}{cccc}p+1&2&1-p&1\\4&p+8&-4&4\\p&2p&-1&p\end{array}\right]
= ft[\begin{array}{cccc}p&0&1-p&1\\0&p&-4&4\\0&0&-1&p\end{array}\right]
=\lambda^2*\left[\begin{array}{cccc}1&0&1-p&1\\0&1&-4&4\\0&0&-1&p\end{array}\right]
=\lambda^2*\left[\begin{array}{cccc}1&0&1-p&0\\0&1&-4&0\\0&0&-1&p\end{array}\right]
= \lambda^2*\left[\begin{array}{cccc}1&0&1-p&0\\0&1&-4&0\\0&0&-1&p\end{array}\right] =
\lambda^3*\left[\begin{array}{cccc}1&0&-p&0\\0&1&0&0\\0&0&0&1\end{array}\right] =
\lambda^4*\left[\begin{array}{cccc}1&0&-1&0\\0&1&0&0\\0&0&0&1\end{array}\right] =
\lambda^4*\left[\begin{array}{ccc}1&0&0\\0&1&0\\0&0&1\end{array}\right]}\)
lamda oczywisie = p Zaczalem od tego ze od C1 - C4 i C2-2C4, pozniej C1-C4, C4-4C2 i wylaczylem lambda przed nawias, nastepnie: C3+C4 i C3+4C2, lambda przed nawias i skreslilem podobna kolumne Amen.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 5 paź 2014, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Rząd macierzy w zależności od parametru
Można jakoś uzasadnić, że można wybrać dowolny minor? (rozumiem że chodzi o macierz kwadratową)aikon pisze:Zaczynasz od tego, że wybierasz sobie dowolny największy minor danej macierzy
Na zajęciach mając macierz 3x4 wykreślaliśmy jedną dowolną linijkę aby jak najmocniej uprościć liczenie. A jeśli byłoby zadanie z macierzą 4x6, czy w takim razie skreślam dowolne dwie kolumny? A może mogę skreślić trzy kolumny i jeden wiersz? I, co najważniejsze, czy to są dowolne kolumny czy też wszystke możliwe kombinacje należy rozpatrzyć?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
- PiotrowskiW
- Użytkownik
- Posty: 649
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wojkowice
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 67 razy
Rząd macierzy w zależności od parametru
Przeczytaj sobie definicję rzędu macierzy. To ci bardzo dużo wyjaśni.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 5 paź 2014, o 22:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
Rząd macierzy w zależności od parametru
Oczywiście czytałem przed napisaniem tutaj. Ale gdy przychodzi do pełnego zrozumienia tego co się robi rozwiązując zadanie to nie rozumiem tych kwestii o które zapytałem. Próbowałem szukać w notatkach ale podczas wykładu nie było pokazywane w praktyce jak liczyć rząd metodą z minorami. (Była metoda Gausssa tylko)PiotrowskiW pisze:Przeczytaj sobie definicję rzędu macierzy. To ci bardzo dużo wyjaśni.
- PiotrowskiW
- Użytkownik
- Posty: 649
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wojkowice
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 67 razy
Rząd macierzy w zależności od parametru
To nie chodzi o metodę rozwiązywania tylko o ideę.
Myślałem, że nie zrozumiałeś dlaczego skreślamy jakieś wiersze albo kolumny.
Myślałem, że nie zrozumiałeś dlaczego skreślamy jakieś wiersze albo kolumny.
-
- Użytkownik
- Posty: 22292
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3768 razy
Rząd macierzy w zależności od parametru
No to "pomogłes" podając zupełnie bezsensowny wynik: jedyna macierz, którey rząd jest zero to macierz złozona z samych zer.Caicek pisze:Witam Postaram Ci sie pomoc. Otoz ta macierz da sie sprowadzic po przeksztalceniach elementarnych do takiej oto ciekawej postaci :
\(\displaystyle{ \lambda^4*\left[\begin{array}{ccc}1&0&0\\0&1&0\\0&0&1 \end{array}\right]}\)
Z tej postaci latwo odczytaj rzad maceirzy Wynosi on 3 gdyz sklada sie z trzech liniowo niezaleznych wektorow, ktore notabene tworza baze przestrzeni \(\displaystyle{ R^3}\).
Natomiast jesli chodzi o rozwiazanie zadania to rzad macierzy wynosi 3 dla \(\displaystyle{ \lambda\neq0}\), natomiast dla rownego 0 rzad macierzy wynosi 0 Jesli sie nie pomylilem podczas przeksztalcen, w co watpie bo wyszla fajna postac koncowa macierzy, to rozwiazanie jest takie jak powiedzialem. Pozdrawiam:)
@aikon troche wyniki sie roznia
A co to w ogóle znaczy, "wyszła macierz" czy to, ze wyjściowa i końcowa maja taki sam rząd, czy to, e są w jakimś (jaim?) sensie równoważne.
I wreszcie Jaki wg. Ciebie jest rząd macierzy \(\displaystyle{ 0*X}\) (gdzie \(\displaystyle{ X}\) jest czymkolwiek)
- PiotrowskiW
- Użytkownik
- Posty: 649
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wojkowice
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 67 razy
Rząd macierzy w zależności od parametru
Przypomnę (niezbyt dokładnie) definicje.Na zajęciach mając macierz 3x4 wykreślaliśmy jedną dowolną linijkę aby jak najmocniej uprościć liczenie. A jeśli byłoby zadanie z macierzą 4x6, czy w takim razie skreślam dowolne dwie kolumny? A może mogę skreślić trzy kolumny i jeden wiersz? I, co najważniejsze, czy to są dowolne kolumny czy też wszystke możliwe kombinacje należy rozpatrzyć?
Z góry dziękuję za odpowiedź.
Rzędem kolumnowym macierzy nazywamy maksymalną liniowo niezależną liczbę kolumn danej macierzy.
Rzędem wierszowym macierzy nazywamy maksymalną liniowo niezależną liczbę wierszy danej macierzy.
Dowodzi się, że rząd kolumnowy macierzy = rzędowi wierszowemu i tę wspólną wartość nazywamy rzędem macierzy.
Ustalmy macierz o wymiarach \(\displaystyle{ n \times m}\)
Z powyższych definicji wynika od razu, że jej rząd jest nie większy niż \(\displaystyle{ min(n,m)}\)
W szczególności jeżeli wierszy jest więcej niż kolumn, to możemy skreślić dowolne wiersze, tak aby doprowadzić do równości liczby wierszy i kolumn.
Dowolność wynika to z definicji kombinacji liniowej wektorów- tego już nie będę przypominał.
Analogicznie dla kolumn.
Gdy masz już macierz kwadratową, powiedzmy A to możesz policzyć jej wyznacznik.
1) gdy \(\displaystyle{ detA=0}\) to znaczy że wektory tworzące tę macierz są liniowo zależne.
2) gdy \(\displaystyle{ detA \neq 0}\) to są liniowo niezależne.
W przypadku 1) należy to dalej badać- wyrzucić jeden , znowu dowolny, wektor i np. sprawdzać z definicji.
-
- Użytkownik
- Posty: 22292
- Rejestracja: 15 maja 2011, o 20:55
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Bydgoszcz
- Podziękował: 38 razy
- Pomógł: 3768 razy
Rząd macierzy w zależności od parametru
\(\displaystyle{ \begin{bmatrix}W szczególności jeżeli wierszy jest więcej niż kolumn, to możemy skreślić dowolne wiersze, tak aby doprowadzić do równości liczby wierszy i kolumn.
Dowolność wynika to z definicji kombinacji liniowej wektorów- tego już nie będę przypominał.
Analogicznie dla kolumn.
0&0&0\\
0&0&0\\
0&0&0\\
1&0&0
\end{bmatrix}}\)
dowolny? to wykreśl ostatni
- PiotrowskiW
- Użytkownik
- Posty: 649
- Rejestracja: 14 lis 2011, o 20:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wojkowice
- Podziękował: 26 razy
- Pomógł: 67 razy