Witam mam do rozwiązania kratownice ze zbioru Zygmunta Jaśniewicza. Mam za zadanie obliczyć reakcje podpór i siły w prętach. Proszę komentarz i pomoc w dalszym rozwiązywaniu. Tu jest link z rysunkiem kratownicy:
A to moje próby rozwiązania:
\(\displaystyle{ P_{1}=5kN}\)
\(\displaystyle{ P_{2}=10kN}\)
\(\displaystyle{ P_{3}=10kN}\)
\(\displaystyle{ P_{4}=40kN}\)
\(\displaystyle{ P_{5}=20kN}\)
\(\displaystyle{ \sum Pix=0 \Rightarrow -R _{ax}+P_{1}+P_{2}+P_{3}=0 \Rightarrow R _{ax}=25kN}\)
\(\displaystyle{ \sum Piy=0 \Rightarrow R _{ay}-P_{4}-P_{5}+R _{B} =0 \Rightarrow R _{ay}=60kN-R _{B} \Rightarrow R _{ay}=34,17kN}\)
\(\displaystyle{ \sum M _{iA} =0 \Rightarrow -R _{ax}*0+R _{ay}*0+a*P_{3}+2a*P_{2}+3a*P_{1}-3a*P_{4}-4a*P_{5}+R _{B}*6a=0 \Rightarrow \Rightarrow R _{B}25,83kN}\)
zredukowałem długośc a dzieląc obustronnie, nie wiem czy tak można.
Próbowałem rozwiązać pręt 5 metodą Rittera, lecz wychodziła mi odmienna odpowiedź niż w rozwiązaniach(tam pręt miał wartość\(\displaystyle{ S _{5}=-20,9kN}\)
Proszę o wskazówki
Kratownica sprawdzenie i komentarz
Kratownica sprawdzenie i komentarz
Mam dokładnie ten sam przykład. Mam jedynie wątpliwości co do 4 czy nie dotyczy ona tej prostej poziomej a nie ukośnej? Są gdzieś do tego odpowiedzi? nie chodzi mi o gotowe rozwiązanie ale przynajmniej o same wyniki?
