wartość bezwzględna w funkcji.

Wszelkiego rodzaju zadania nie dotyczące funkcji w działach powyżej lub wiążace więcej niż jeden typ funkcji. Ogólne własności. Równania funkcyjne.
aleP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 11 wrz 2009, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gostyń
Podziękował: 21 razy

wartość bezwzględna w funkcji.

Post autor: aleP »

Mam pytanie. Chce przekształcić wzór funkcji:

\(\displaystyle{ f(x) = 2-|x-2|}\)

na postać nie zawierającą wartości bezwzględnej. Zrobiłem i mi wyszło:

\(\displaystyle{ f(x) = 4-x}\) dla \(\displaystyle{ x\geqslant 0}\)

i

\(\displaystyle{ f(x) = x}\) dla \(\displaystyle{ x<0}\)

I wszystko by było ok tylko w odpowiedzi jest dla \(\displaystyle{ x<2}\) i dla \(\displaystyle{ x\geqslant 2}\)

Z góry dziękuje za podpowiedź i pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 3 kwie 2011, o 21:49 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

wartość bezwzględna w funkcji.

Post autor: piasek101 »

Masz gdzieś \(\displaystyle{ |x-2|}\) i patrzysz kiedy to między kreskami jest \(\displaystyle{ \geq 0}\). A nie na samego x-sa.
aleP
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 199
Rejestracja: 11 wrz 2009, o 13:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gostyń
Podziękował: 21 razy

wartość bezwzględna w funkcji.

Post autor: aleP »

ok dzięki już rozumiem
ODPOWIEDZ