równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
misiu21692
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 5 paź 2009, o 16:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 19 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: misiu21692 »

\(\displaystyle{ f(x)= cosx* \sqrt{tg ^{2}+1 }}\) sporządź wykres funkcji w przedziale\(\displaystyle{ <- \pi ; \pi >/( \frac{- \pi }{2}; \frac{ \pi }{2} )}\)
zrobiłem to tak :
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{cos ^{2}x*tg ^{2}+cos ^{2}x }}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{cos ^{2}x* \frac{sin ^{2}x }{cos ^{2}x }+cos ^{2}x }}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{sin ^{2}x+cos ^{2}x }}\)
\(\displaystyle{ f(x)=1}\)
czy dobrze to jest zrobione bo wedlug wyniku to niebardzo ;/
a w odpowiedziach jest wynik ;
-1 dla \(\displaystyle{ <- \pi ;-\frac{ \pi }{2})}\) oraz \(\displaystyle{ <\frac{ \pi }{2}; \pi )}\)
1 dla \(\displaystyle{ (- \frac{ \pi }{2}; \frac{ \pi }{2})}\)
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23518
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3271 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: piasek101 »

\(\displaystyle{ \sqrt{tg^2x+1}}\) to bym przekształcał - do ,,pozbycia" się pierwiastka.
Awatar użytkownika
DjFlash
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 23 mar 2011, o 22:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 20 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: DjFlash »

misiu21692 pisze:\(\displaystyle{ f(x)= cosx* \sqrt{tg ^{2}+1 }}\) sporządź wykres funkcji w przedziale\(\displaystyle{ <- \pi ; \pi >/( \frac{- \pi }{2}; \frac{ \pi }{2} )}\)
zrobiłem to tak :
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{cos ^{2}x*tg ^{2}+cos ^{2}x }}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{cos ^{2}x* \frac{sin ^{2}x }{cos ^{2}x }+cos ^{2}x }}\)
\(\displaystyle{ f(x)= \sqrt{sin ^{2}x+cos ^{2}x }}\)
\(\displaystyle{ f(x)=1}\)
czy dobrze to jest zrobione bo wedlug wyniku to niebardzo ;/
a w odpowiedziach jest wynik ;
-1 dla \(\displaystyle{ <- \pi ;-\frac{ \pi }{2})}\) oraz \(\displaystyle{ <\frac{ \pi }{2}; \pi )}\)
1 dla \(\displaystyle{ (- \frac{ \pi }{2}; \frac{ \pi }{2})}\)

Wynik sie nie zgadza bo: \(\displaystyle{ \sqrt{tg ^{2} x+1 } = \frac{1}{|\ cos x|}}\) (sam wymyslisz skąd)

Uwzględnij to i sądze, że bedzie ok
misiu21692
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 65
Rejestracja: 5 paź 2009, o 16:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 19 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: misiu21692 »

czyli moje powyższe rozwiązanie/rozumowanie jest złe ?
Awatar użytkownika
DjFlash
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 123
Rejestracja: 23 mar 2011, o 22:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Pomógł: 20 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: DjFlash »

misiu21692 pisze:czyli moje powyższe rozwiązanie/rozumowanie jest złe ?

Tak, bo \(\displaystyle{ \cos x \neq \sqrt{\cos^2 x}}\), a tego własnie uzyłes.

Wersja poprawna to

\(\displaystyle{ |\cos x| = \sqrt{\cos^2 x}}\).
ODPOWIEDZ