maly lemat

Dział całkowicie poświęcony zagadnieniom związanymi z trójkątami. Temu co się w nie wpisuje i na nich opisuje - też...
Awatar użytkownika
mol_ksiazkowy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 13537
Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 3436 razy
Pomógł: 812 razy

maly lemat

Post autor: mol_ksiazkowy »

Dany jest trojkat ostrokatny ABC oraz punkt P, w jego wnetrzu t ze katy CAP i CBP sa rowne. Niech K i L sa rzutami punktu P na boki AC i BC. wykaz ze symetralna odcinka KL dzieli na pół bok AB
palazi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 175
Rejestracja: 6 wrz 2006, o 21:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łapy/Białystok
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 37 razy

maly lemat

Post autor: palazi »

Udowodniłem to sobie analitycznie (ogólnie to szybko wychodzi jak dobrze umieścisz układ współrzednych ) a jak inaczej to można zrobić to nie wiem... (zresztą ja ogólnie z geo jestem dupa ale dowód nieanalityczny chętnie bym poznał )
Awatar użytkownika
timon92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1676
Rejestracja: 6 paź 2008, o 16:47
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Katowice
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 485 razy

maly lemat

Post autor: timon92 »

niech \(\displaystyle{ X, Y, Z}\) to środki \(\displaystyle{ AP, PB, AB}\)

wówczas \(\displaystyle{ XZ=YL, XK=YZ, \angle ZXK = \angle LYZ}\)

z cechy bkb dostaje się przystawanie trójkątów \(\displaystyle{ LYZ, ZXK}\) a stąd tezę

pozdro
ODPOWIEDZ